Kiprecepten van Janny van der Heijden

We proberen deze dagen zo min mogelijk naar buiten te gaan en daarnaast gezond te blijven eten. Daarom heeft Janny kiprecepten met meerdere mogelijkheden én een recept waarbij niks weggegooid wordt. Want van de resten van de braadkip maakt u in een handomdraai een heerlijke waterkerssalade met sinaasappel, amandelen en kip of een risotto. 

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 grote braadkip (biologisch)
  • peper, zout
  • kruiden naar smaak
  • uitje, wortel en peterselie
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Bestrooi de kip met zout en peper (en eventueel kruiden naar smaak) en bestrijk met wat olie. Halveer de ui en snijd deze in grove stukken, snijd de wortel in stukken en stop de peterselie in de buikholte van de kip.

Bak de kip rondom aan op het fornuis in een braadpan en plaats de pan  dan in een voorverwarmde oven van 200 °C voor ongeveer een uur. Snijd de kipfilet of poot eraf en serveer met gebakken aardappeltjes (kunnen tegelijkertijd in de oven) en groente. Varieer door bijvoorbeeld citroen of knoflook toe te voegen, kerrie of paprika te mengen met wat olie en de kip hier mee in te smeren.

Blijft er kip over? Pluk de rest van het vlees van de kip en maak hier bijvoorbeeld een salade of risotto mee. Hieronder 2 suggesties, maar een ragout maken is ook heerlijk een rijstschotel met kipcurry

Ingrediënten waterkerssalade, amandelen en kip:

  • 1 zakje waterkers ( 75-100 gram)
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels azijn
  • zout, peper
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel amandelen
  • rest gaar kipvlees

Bereidingswijze:

Maak een dressing van olie en azijn en breng op smaak met zout en peper. Schil de sinaasappel dik af en snijd de partjes tussen de vliesjes uit. Rooster de amandelen eventueel. Meng de dressing met de waterkers, verdeel over 2 borden en garneer met de kip, partjes sinaasappel en amandelen.

Kiprecept van JannyIngrediënten risotto met kip:

  • 150-200 gram risottorijst
  • olijfolie
  • 450 -600 ml kippenbouillon
  • 2 lente-uitjes
  • rest gaar kippenvlees
  • zout, peper
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • rucola
  • geschaafde Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Schenk olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de risotto aan totdat alle korrels met een filmdun laagje olie bedekt zijn. Schenk er dan beetje bij beetje een flinke scheut bouillon bij en laat de korrels het vocht opnemen. Voeg pas nieuwe bouillon toe als de vorige scheut is opgenomen. Ga zo door tot alle bouillon bijna is opgenomen.

Snijd intussen de lente-uitjes in ringen en pluk de kip uit elkaar. Voeg aan de risotto toe en laat doorwarmen terwijl de resterende bouillon wordt toegevoegd. Proef of nog zout of peper moet worden toegevoegd en strooi de peterselie  in de pan. Roer door. Schep de risotto in diepe borden en garneer met rucola en kaassnippers

Varieer door bijvoorbeeld tomaatjes aan de risotto toe te voegen of doperwtjes enz.

Van het karkas van de kip kunt u nog soep maken. Doe het karkas in een ruime pan en giet er water bij. Voeg laurier een sjalotje, een stukje folie een worteltje en peterselie toe en trek hiervan een lekkere sterke bouillon. Maak hier soep van of gebruik de bouillon bijvoorbeeld bij het maken van risotto of ragout.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (3)

  1. Brenkman says:

    Is het verstandig om te praten terwijl het eten vlak voor je staat? Er komt altijd speeksel uit je mond en dus op het eten.

    1. WSRoosenhoogh says:

      Ik heb geleerd niet met volle mond te praten!

  2. FransjeW says:

    Een stukje folie? Bedoeld wordt: foelie