gegrilde kip

Gegrilde kip met toum van Janny van der Heijden

Toum is een sterke knoflookdressing die lekker is bij een neutraal gebakken stuk kip, vis of gegrild vlees. De dip die ook lekker is bij brood is ongeveer 1-2 weken te bewaren. Janny serveert bij de gegrilde kip met toum een tuinbonensalade met tomaat, lente-ui en komijn.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 stukken kipfilet
  • zout, peper

Voor de toum:

  • 1 grote bol knoflook
  • 1 theelepel zeezout
  • 200-250 ml olijfolie
  • citroensap van 1 citroen

Voor de tuinbonensalade:

  • 450 gram diepvries tuinbonen
  • ongeveer 200 gram kerstomaten
  •  1 groene peper
  • enkele takjes koriander
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • citroenschil en -sap
  • 3 lente-uitjes
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze:

Van de gegrilde kip en toum:

Pel de tenen knoflook en doe ze in de mengkom van een foodprocessor. Pulse ze tot een grove puree. Voeg nu beetje bij beetje de olijfolie toe en laat de motor draaien tot een dikke saus is verkregen. Doe dit in een kommetje en breng op smaak met citroensap.

Bestrooi de kip met zout en peper. Grill de kip. Serveer de saus bij de kip. Lekker met plat brood (naan).

Van de tuinbonensalade:

Breng water aan de kook en voeg de tuinbonnen met wat zout aan het kokende water toe. Kook ongeveer 2-3 minuten, giet de tuinbonen dan af en spoel ze na met koud water. Laat uitlekken en dop de boontjes door het grijsgroene velletje te verwijder (bewaar voor soep). Doe de halve boontjes in een kom.

Halveer de tomaten. Snijd het pepertje in ringen, hak de koriander. Snijd de lenteuitjes in schuine stukjes. Meng alle ingrediënten met elkaar.

Klop in een kommetje citroenschil, -sap en olijfolie en breng op smaak et zout en peper. Rooster de komijnzaadjes en kneus ze in een vijzel. Meng de dressing met de groente en bestrooi met de gekneusde komijnzaadjes.

(Bron: Janny van der Heijden / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie