draadjesvlees

Stoofschotel van Janny van der Heijden

Aan deze geurige stoofschotel voegt Janny rozijnen of stukjes gedroogde pruim en een kaneelstokje toe. Samen met de zilveruitjes zorgt dat voor een mooie balans en voor een spannende smaak. De stoofschotel kan heel goed een dag te voren worden gemaakt en daarna opgewarmd. De helft invriezen is ook een goed idee.

Hoe lang het vlees moet stoven hangt een beetje van de soort lappen af en de dikte. Riblappen bevatten in verhouding misschien wat meer vet dan sucade- of  gewone runderlappen of  maar zijn ook het malst. Gebruik liever geen magere lappen, die worden makkelijk droog, Reken bij riblappen op ongeveer 2 1/2- 3 uur stoven en bij sucade op minimaal 1 uur langer

Ingrediënten:

  • 1 kilo runderriblappen
  • olijfolie
  • 4 eetlepels zoetzure zilveruitjes
  • 1 teen knoflook
  • 300 milliliter water of bouillon
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 1 blaadje laurier
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepels rozijnen of 3 gedroogde pruimen (in stukjes gesneden)

Bereidingswijze:

Snijd de runderlappen in blokjes. Spoel de zilveruitjes af en dep ze droog. Verhit olie in een braadpan en bak hierin de blokjes vlees zachtjes rondom aan. Voeg de zilveruitjes toe. Fruit alles samen enkele minuten en kruid met zout en peper. Voeg de knoflook toe, fruit 1 minuut mee en schenk dan ongeveer 500 ml water  of bouillon hierbij. Voeg de specerijen toe, los de tomatenpuree in het vocht  op en voeg de balsamico toe. Breng aan de kook en draai de warmtebron dan laag. Leg een deksel schuin op de pan en laat alles ongeveer 1 ½-2 uur stoven.

Strooi de rozijnen hierbij, roer goed door laat alles nogmaals 45 minuten zachtjes stoven.

Tips:

  • Neem het vlees altijd een half uurtje van te voren uit de ijskast
  • Voeg bij voorkeur geen koude vloeistof toe maar verwarm het water of de bouillon enigszins. Zo schrikt het vlees niet.. (en wordt het niet taai)
  • Gebruik een pan met een dikke bodem of een gietijzeren pan bij het stoven. Dat zorgt voor een goede verdeling van de hitte
  • Schroei het vlees niet te hard dicht want dan krijgt het vlees niet echt de kans zacht te worden in het stoofvocht

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (3)

    edelaat says:

    Beste redactie,
    Ik heb de stoofschotel van Janny nagemaakt en mijn volwassen kinderen en aanhang hebben gesmuld ervan!

    Bedankt Janny maar hartelijk!
    Met vriendelijke groet,
    Egelien de Laat

    Wiske says:

    Lijkt me heerlijk Janny. Ga ik zeker proberen te maken en nu met dit koude weer helemaal perfect.
    Een vraagje: Moet voor het lange sudderen de deksel op de pan of juist schuin op de pan ? En waarom ?
    Moet vriendelijke groet,
    Wiske

    Gon says:

    Vandaag stoofschotel van Janny gemaakt.
    Een kilo runderlappen zoals er staat. Nu staat in het recept 300 ml water/bouillon…
    Bij de uitleg staat 500 ml. Nu heb ik het met 300 ml gemaakt en nadat ik het
    vlees fijn heb gesneden nadat het uren heeft opgestaan is er geen vocht meer over.
    Ik ga deze morgen met gebakken aardappels eten want er is geen jus.
    Welke groente past hier goed bij?