chips

Is light chips gezonder dan gewone?

Chips wordt traditioneel gezien van aardappel gemaakt en gefrituurd in vet. Naast vet is zout een belangrijk ingrediënt. En hoewel het niet in het rijtje van gezonde dingen die u kunt eten staat, is het nog altijd een populaire snack. Naast de gewone zijn er ook light varianten te koop. Deze chips zou minder vet bevatten. Maar hoe gezond is deze light chips en is het wel zo light als het zegt dat het is?

Per ongeluk uitgevonden

Zoals gezegd wordt chips traditioneel gezien van aardappel gemaakt. Over het ontstaan bestaan veel verhalen, maar zoals zoveel goede ontdekkingen, is het per ongeluk uitgevonden. Volgens de overleveringen door chef-kok George Crum uit de Verenigde Staten. Een ontevreden klant vond zijn aardappelschijfjes te dik en niet zout genoeg. Voor Crum een aanleiding om dunnere gefrituurde schijfjes te serveren, met zout. Een tevreden klant en een ontdekking die niet meer weg te denken is.

De titel ‘light’

Chips wordt gefrituurd in olie. Dat maakt het per definitie geen gezond tussendoortje. Maar is een light versie dan wel een beter alternatief. Dat valt te bezien. Ten eerst moet u weten dat het woord ‘light’ niet zomaar gebruikt mag worden in Nederland. Deze beschermde titel mag alleen gebruikt worden bij producten die 30 procent minder suiker of vet of calorieën dan in een vergelijkbaar product, bevatten. Let op, of en niet en. Het hoeft dus niet op alle vlakken 30 procent minder te bevatten.

Nauwelijks verschil

Een kleine rekensom: bevat chips 10 procent minder vet, dan betekent het dus niet dat het 30 procent minder calorieën bevalt. Om u een idee te geven: gewone chips bevat per 100 gram 33 procent vet, light chips 22, dat is dus 33 procent minder. Goed voor een ‘light-titel’. Maar kijkt u naar het aantal calorieën, dan zit er in gewone chips 542 calorieën tegen 490 in de light variant. Dat is dus maar een verschil van 10 procent. Kortom, zoveel verschilt het niet van elkaar.

Veel zout

Naast vet zit er op chips ook veel zout. Dat geldt voor de gewone als de light-variant. En zout is beslist niet goed voor onze gezondheid. Gemiddeld zit er 1 tot 1,5 mg zout in 100 gram chips. Dat is fors als u nagaat dat de aanbevolen dagelijkse maximale hoeveelheid 6 gram is.En wie denkt dat groentechips gezonder is dan gewone, komt ook bedrogen uit. Want om van de groenten chips te maken is wederom olie nodig om te frituren en zout om het op smaak te maken.

Af en toe chips

Neemt niet weg dat op zijn tijd een schaaltje chips niet te versmaden is en u gerust kunt eten. Misschien kunt u na het lezen van dit artikel concluderen dat u beter af en toe heel lekkere gewone chips kunt eten, dan regelmatig een light-versie.

Lees ook: MAX Masterclass: Jaap Seidell over gezond eten ondanks alle verleidingen,  Waarom 1 chipje eten geen optie isLight-producten helpen niet bij overgewicht

(Bron: Voedingscentrum, FlavorFlav, Margriet)

Geef een antwoord