Zwitserse rösti in een gietijzeren pan.

Wat is rösti en waar kunt u deze aardappelpannenkoek bij eten?

Wie weleens in Zwitserland of de naburige landen op vakantie is geweest zal vast rösti hebben gegeten. Het is een typisch Zwitsers gerecht. Geraspte en gebakken aardappels, traditioneel met ui en spek. We vertellen hoe u het kunt verwerken in een gerecht en leggen nog iets meer uit wat het is.

Wat is rösti?

We schreven het al even, rösti is geraspte en gebakken aardappels. Meestal wordt dit als één grote pannenkoek gebakken, maar het is ook als losse knapperige slierten te eten. Oorspronkelijk wordt het in Zwitserland gegeten als ontbijt. Zo hadden de boeren een stevige maaltijd om de dag door te komen. Maar tegenwoordig kan het bijna op elk moment van de dag gegeten worden. Want het is ook lekker tijdens de lunch of als bijgerecht bij het diner.

Zelf rösti maken

U kunt de geraspte aardappel kant-en-klaar in de supermarkt halen, maar u kunt het ook zelf maken. Dat kan op 2 manieren: met rauwe en voorgekookte aardappelen. In Zwitserland werken ze met de voorgekookte aardappelen. Dat heeft als voordelen dat het niet verkleurt, wat bij rauwe aardappelen wel gebeurt. Daarnaast gaart het sneller en u hoeft geen water uit de aardappelen te knijpen. Dat kan dus best wat kracht en werk schelen. Rauwe aardappelen zorgen voor een knapperige rösti en de voorgekookte zorgen voor een romige binnenkant. Het is dus maar net wat uw voorkeur heeft.

Recept voor zuurkoolrösti

Let hierop bij het bakken

Een extra tip bij het maken van een aardappelpannenkoek: zorg dat u de geraspte aardappel goed in de vorm of pan kneedt en aandrukt. Draai het geheel niet te vroeg om in de pan, anders kan het uit elkaar vallen. Het beste is om een zware koekenpan te gebruiken met antiaanbaklaag of kies een gietijzeren pan. Dan lukt het om hem krokant te bakken, zonder aan te branden.

Kunt u ook zoete aardappel of andere groenten gebruiken?

Rösti hoeft niet alleen van aardappel gemaakt te worden. In het recept hierboven gebruikt Sandra Ysbrandy naast aardappel ook zuurkool. Maar ze heeft ook een recept waar helemaal geen aardappel in zit, maar wel pastinaak en spinazie. Een versie met bloemkool kan ook. Of kies eens voor zoete aardappel, dan krijgt u een hele andere smaak.

Andere gerechten maken met de geraspte aardappel

Naast de aardappelpannenkoek, is de geraspte aardappel ook in een losse vorm of kleinere, dikke rondjes verkrijgbaar. Die laatste worden ook wel röstikoekjes genoemd. Dan wordt het meer als bijgerecht gegeten. Kies ook eens om het te gebruiken in een ovenschotel. Eet de koekjes bijvoorbeeld eens bij een zelfgemaakte soep, zoals het recept hieronder.

Prei-kerriesoep met rösti

Kleine röstirondjes, ook wel röstikoeken genoemd.

Is rösti hetzelfde als hash browns en latkes?

Het geraspte aardappelgerecht uit Zwitserland lijkt heel erg op de Amerikaanse hash browns en op de Joodse latkes. Hash browns zijn dan ook geraspte aardappels die vaak bij het ontbijt gegeten worden. Ze worden gebakken of gegrild. Het bevat traditioneel gezien alleen aardappel. Latkes zijn krokant gebakken aardappelkoekjes van geraspte aardappelen en ui. Rösti is dus aardappel, ui en spek. Daarmee verschilt het dus ietsje van hash browns en latkes.

Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen.
Lees ook: Latkes met gerookte makreel en bieslookcrème van Bart van Olphen

Wilt u meer receptinspiratie? Dat kan hier.

(Bron: Culy, Delicious Magazine, Albert Heijn, Lekker en Simpel. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie