Hüttenkäse

Is hüttenkäse eigenlijk kaas of niet?

Er zijn van die producten die u vast wel kent, maar waarvan u misschien niet weet wat het exact is. Hüttenkäse of cottage cheese is zo’n product. Het wordt steeds meer gegeten en komt vaker voor op de lijst met ingrediënten van recepten. Maar wat is het? Is het een kaassoort of kent het een andere oorsprong. 

Pure kaas

Hüttenkäse is inderdaad een kaassoort. Sterker nog, het is kaas in zijn puurste vorm. De kaas wordt gemaakt van wrongel. Uitgelekt, maar niet geperst. Daar komt ook de korrelige structuur vandaan. Het is in feite een ongerijpte kaas. En door het niet te persen blijft er ook wat melkwei achter. Dat geeft de kaas een frisse smaak.

Neutrale smaak en weinig calorieën

Door de vrij neutrale smaak is het met zowel zoete als hartige producten te combineren. Daarnaast is het rijk aan eiwit en bevat het relatief weinig vet. In verhouding tot andere zuivel bevat het weinig lactose en ook minder zout. En het zit vol met vitamine en mineralen als vitamine B12 en calcium. Het is te combineren met zowel warme als koude gerechten, op brood of in een dessert. Het bevat in verhouding ook weinig calorieën, want in 100 gram hüttenkäse zitten 92 calorieën. Ter vergelijking: in 100 gram 30+ kaas zitten 289 calorieën.

Eiwitrijk

Doordat het eiwitrijk is, is het zeer geliefd bij mensen die intensief sporten. Maar ook voor wie wil afvallen of de spieren goed wil onderhouden is het een goede aanvulling. In cottage cheese zit namelijk het eiwit caseïne. Dit eiwit wordt langzaam afgebroken door het lichaam. Het geeft dus lange tijd een gevuld (gevoed) gevoel. En natuurlijk voor de ouder wordende spieren is het een goede aanvulling.

Zelf maken

Nu kunt u hüttenkäse natuurlijk eenvoudig in de supermarkt kopen. Maar wist u dat u het ook zelf kunt maken? Wij vonden een handig recept op de website van 24Kitchen. Voor 200 gram hüttenkäse heeft u nodig:

  • 1 liter (half)volle melk
  • 3 eetlepels verse citroensap
  • 1/2 theelepel zout
  • een theedoek (of kaasdoek)

Bereidingswijze:

Breng de melk al roerend aan de kook. Haal van het vuur en roer het citroensap erdoor. Laat het mengsel 15 tot 30 minuten staan tot dat klontjes zich scheiden van het vocht. Doe vervolgens de theedoek in een vergiet en giet het mengsel erin. Laat uitlekken tot de hüttenkäse de gewenste dikte heeft. Proef of er nog wat zout (of peper) toegevoegd moet worden.

U kunt het bewaren in een bakje wat u goed kunt afsluiten. Aangezien het een vers product is, kunt u het niet heel lang bewaren. Er zitten immers ook geen conserveringsmiddelen in. In de koelkast maximaal een dag of 5.

Lees ook: Koolhydraatarme snacks om de lekkere trek mee te stillen 

(Bron: 24Kitchen, Wikipedia, Optimavita, Puurfiguur, archief)

Geef een reactie

Reactie

  1. Pounamu says:

    Jammer dat niet wordt vermeld dat Cottage Cheese precies hetzelfde is en goedkoper dan “hüttenkäse”- In de supermarkt staan ze doorgaans naast elkaar, dus vergelijk het zelf maar.
    Ik maak het regelmatig klaar als bijgerechtje of deel van een salade, dan meng ik er bv fijngesneden radijs en bieslook door, heerlijk!