groene en gele limoenen

Groene of gele limoen, wat is het verschil?

De limoen is een frisse smaakmaker voor veel gerechten en drankjes. In de supermarkt zien we deze citrusvrucht over het algemeen groen en stevig, maar in sommige gevallen ligt er een gele, zachte tussen. Die pakken we minder snel, omdat ze onrijp lijken. Maar het tegenovergestelde is waar.

 De reis van de limoen

Pas in de tijd dat de Europese ontdekkingsreizigers handelsroutes gaan uitstippelen naar het verre Oosten, wordt de limoen populair in Zuid-Europa. Matrozen ontdekken dat citrusvrucht met een hoge vitamine C gehalte, helpt tegen scheurbuik en andere ziekten die aan boord voorkomen. De vitamines helpen bij het beschermen van lichaamscellen en hebben een positieve invloed op het immuunsysteem. De limoenen die tegenwoordig bij ons in de supermarkt terecht komen, leggen nu een hele andere reis af. Deze komen niet meer uit Azië, maar uit Brazilië en Mexico. De vruchten worden daar groen geplukt en verzonden naar Europa.

Geel of groen

De reden dat het fruit groen wordt geplukt, heeft te maken met de reis die ze nog moeten afleggen. De meeste beginnen geel-groen en worden, naarmate ze rijper worden volledig geel. Een gele limoen is, in tegenstelling tot de groene, precies goed rijp. Wanneer de gele rijpe vruchten verzonden worden vanuit Brazilië of Mexico, zouden ze hoogstwaarschijnlijk overrijp bij ons in de supermarkt aankomen. Ze zien er dan minder aantrekkelijk uit, zijn minder lang houdbaar en worden minder goed verkocht. Daarom zien wij in de meeste gevallen alleen de groene in de schappen liggen.

Verschil in smaak

Mocht u toch een gele limoen tegenkomen, dan kan het, ondanks de korte houdbaarheid, toch aantrekkelijk zijn deze te kopen. De groene vrucht is zuurder, bitterder en minder sappig dan de gele. Wilt u een zoete frisse smaak aan uw gerecht toevoegen, dan kunt u dus beter voor de gele kiezen.

Limoenen bewaren

Het nadeel van de gele limoenen is, dat deze sneller overrijp zijn. De groene kunnen een week op kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast blijven ze zo’n 10 tot 14 dagen goed. Bij de gele variant is dit een aantal dagen korter. Om de smaak het beste tot zijn recht te laten komen, kunt u de vruchten eerst op kamertemperatuur laten komen.

(Bron: Culy.nl, deverseverleiding, drveggie, epicurious, 10xgezonder)

Geef een reactie