Duur 14:51
Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Humkessoep

De humkessoep komt traditioneel uit Twente. Het is een licht gebonden soep met aardappels, diverse soorten groenten en vlees. Mounir maakt een snelle versie waarin hij stukjes rundvlees er aan toevoegt.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 750 milliliter water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 0,5 kleine knolselderij
  • 200 gram snijbonen
  • 1 prei
  • 200 gram vastkokende aardappels
  • 2 bleekselderijstengels
  • 150 gram rundvlees
  • 1 blikje witte bonen (à 200 gram)
  • 0,5 bosje peterselie
  • peper, zout
  • worcestersaus naar smaak

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Schil de knolselderij, snijd in blokjes en voeg toe. Snijd de kontjes van de snijbonen, snijd de snijbonen in stukjes en voeg toe. Halveer de prei in de lengte en was onder de kraan. Snijd de prei in halve ringen en voeg toe. Snijd de aardappel in stukjes en voeg toe. Schil de bleekselderijstengels, snijd in kleine stukjes en voeg toe. Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg toe. Laat het geheel nog op laag vuur circa 10 minuten pruttelen.

Spoel de witte bonen af, voeg toe en verwarm kort door. Hak de peterselie. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de peterselie. Bedruppel eventueel nog met wat worcestersaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reactie

  1. Dannydee says:

    Wat leuk dat deze soep voorbijkomt. Of dit nu specifiek Twents is vraag ik mij af. Nedersaksisch misschien. Toub noemt het ook snijbonensoep (snieboonnsoep) of brokkebonensoep. Ik ken het uit noord drente als Pronkebonensoep. Inderdaad de bonen die te hoog zitten om te plukken worden als laatste geoogst. De bonen (worden enkel gebruikt en niet de hele peul) zijn vaak wel 2 cm lang. Wat vooral ook een heerlijke smaak gaf is de metworst die er in ging. Heerlijk.

Bekijk ook

Meer