Humkessoep

Humkessoep

De humkessoep komt traditioneel uit Twente. Het is een licht gebonden soep met aardappels, diverse soorten groenten en vlees. Mounir maakt een snelle versie waarin hij stukjes rundvlees er aan toevoegt.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

 • 750 milliliter water
 • 1 runderbouillonblokje
 • 0,5 kleine knolselderij
 • 200 gram snijbonen
 • 1 prei
 • 200 gram vastkokende aardappels
 • 2 bleekselderijstengels
 • 150 gram rundvlees
 • 1 blikje witte bonen (à 200 gram)
 • 0,5 bosje peterselie
 • peper, zout
 • worcestersaus naar smaak

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje boven de pan.

Schil de knolselderij, snijd in blokjes en voeg toe. Snijd de kontjes van de snijbonen, snijd de snijbonen in stukjes en voeg toe. Halveer de prei in de lengte en was onder de kraan. Snijd de prei in halve ringen en voeg toe. Snijd de aardappel in stukjes en voeg toe. Schil de bleekselderijstengels, snijd in kleine stukjes en voeg toe. Snijd het vlees in dunne reepjes en voeg toe. Laat het geheel nog op laag vuur circa 10 minuten pruttelen.

Spoel de witte bonen af, voeg toe en verwarm kort door. Hak de peterselie. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout.

Verdeel de soep over kommen en bestrooi met de peterselie. Bedruppel eventueel nog met wat worcestersaus.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (3)

  Dannydee says:

  Wat leuk dat deze soep voorbijkomt. Of dit nu specifiek Twents is vraag ik mij af. Nedersaksisch misschien. Toub noemt het ook snijbonensoep (snieboonnsoep) of brokkebonensoep. Ik ken het uit noord drente als Pronkebonensoep. Inderdaad de bonen die te hoog zitten om te plukken worden als laatste geoogst. De bonen (worden enkel gebruikt en niet de hele peul) zijn vaak wel 2 cm lang. Wat vooral ook een heerlijke smaak gaf is de metworst die er in ging. Heerlijk.

  n.vanderstoop says:

  Dit is nu wel één van mijn favoriete lichtgewonden soep geworden! 😊
  Omdat ik ook in een vega eetclubje zit, heb ik er een variant op gemaakt. I.p.v. rundvlees stukjes te gebruiken, heb ik een gekookt eitje los erbij gebruikt. (niet meekoken met de soep) De soep dan opdienen met wat gebakken uitjes eroverheen te strooien.
  Deze week, omdat ik geen rundvlees en witte bonen in huis had, heb ik het met kastanje champignons en kikkererwten bonen gemaakt. Als laatste wat sambal in mijn soepkom gedaan….was wat grieperig dan zijn dit soort soepen, als de humkessoep een goede basis om aan te sterken. Het is voor mij dan een soort comfort food! Vroeger maakte mijn Javaanse oma voor mij, als ik weleens wat ziekjes voelde een bubur nasi. Nu heb ik dat deze week gemaakt met apart een klein kopje rijst erbij te koken. Je kookt met meer water dan je normaal gewend bent te maken. Zodra de rijst inkookt, heb ik de humkessoep als extra aan toegevoegd. Voor mijn idee is dat toch dat een soort gezond vitamine bommetje. Dus, Mounir dank je wel voor het prachtige heerlijke recept! Zelf heb ik ’n knipoogje naar mijn Indische roots eraan toegevoegd. Terimah kasih banyak! 🙏🏼😊

   n.vanderstoop says:

   Dit is nu wel één van mijn favoriete lichtgebonden soep geworden! 😊