mosselen

Hoe zit het? Waarom komen mosselen vaak pas in september op tafel?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarom komen mosselen vaak pas in september op tafel?

R in de maand

U kunt ze al langere tijd in de winkel kopen en u bent vast ook al wel een restaurant gepasseerd waar men in de zomer al mosselen serveert, maar voor ons Nederlanders begint het mosselseizoen gevoelsmatig pas echt zodra de R in de maand zit. En dat terwijl het eigenlijk al in juli begint. Waarom laten wij ze doorgaans 2 maanden links liggen voordat we beginnen met mosselen eten?

Misverstand

Volgens het Nederlands Mosselbureau stamt dit gebruik uit de tijd waarin eten koelen nog een hele uitdaging is. Door de zomerse temperaturen kunnen mosselen sneller bederven, wat natuurlijk een gezondheidsrisico met zich meebrengt. Het is destijds dus een stuk veiliger om te wachten totdat het kwik wat daalt. Inmiddels kan vis natuurlijk wel gekoeld bewaard en vervoerd worden, dus kunnen we prima in de zomer beginnen met mosselen eten. Het is zelfs zo dat u mosselen anno 2021 alleen in de lente niet kunt eten. Dan is het voortplantingsproces bezig en zijn ze niet geschikt voor consumptie.

Nationaal gerecht

In België komen mosselen doorgaans wat eerder op tafel dan bij ons. Waarom dat zo is, is niet duidelijk, maar misschien heeft het iets te maken met de nationale feestdag aldaar. De Belgen vieren op 21 juli hun onafhankelijkheid, die zij in 1831 hebben verkregen. Het vieren van die vrijheid doen zij het allerliefst met een pannetje mosselen en lekkere Belgische frieten.

Kaf van het koren

Hoewel u mosselen dus heel wat maanden kunt eten zonder dat u hier ziek van wordt, is het toch altijd goed om een pakket mosselen te controleren op ‘slechte’ exemplaren. Hoe u dat doet? U leest het in het artikel hieronder.

Mosselen
Lees ook: Goede of slechte mosselen? Met dit trucje weet u het

(Bron: Nederlands Mosselbureau, Het Laatste Nieuws, AD)

Geef een reactie