zomerkoninkjes

Emina Zorlak: de zomerkoninkjes zijn er

21 juni is het officieel zomer en dat betekent een enorm palet aan kleurrijke groente en fruit die de natuur ons jaarlijks voorschotelt. Symbolisch spant de aardbei natuurlijk de kroon, vandaar ook de bijnaam zomerkoninkje. Het vruchtje is in de zomer rijp en heeft bij de steel een groen kroontje. 

Handleiding

Ziet u aan de buitenkant al wat kleine beurse plekjes ontstaan bij de aardbei? Laat ze dan niet lang bij de andere aardbeien liggen, maar snijd die stukjes er direct af. Zo voorkomt u dat de andere ook snel gaan rotten. En om beurse plekjes te voorkomen zou u ze op een schaal moeten verspreiden, zodat ze elkaar niet kapot drukken.
In de koelkast blijven ze zo’n 3 dagen goed, maar haal ze bij voor het eten iets eerder uit de koelkast, want op kamertemperatuur komt de zoete smaak het best tot z’n recht. En let erop dat u de kroontjes pas na het wassen van de aardbeitjes haalt, want met de tegenovergestelde volgorde komt er water via de plek waar het kroontje zat in de aardbei en dat doet de smaak geen goed.

Jaarlijkse controverse

Bijna elk jaar zijn er rond de zomerperiode berichten te lezen over bespoten groente en fruit en elke keer staat de aardbei in de top 3 van meest bespoten fruit. Het gif bestrijdt schimmels, onkruid en insecten, maar schijnt ook gevolgen te hebben voor de gezondheid van de mens en de aarde. Wassen van fruit helpt een beetje, maar de schadelijke stoffen worden ook door het fruit opgenomen. Doe uw smaakpapillen en uw lichaam daarom een plezier en koop de aardbei biologisch.
Er wordt overigens al jaren beweerd dat het prakken van aardbeien en dit op de tanden smeren uw tanden witter zou maken, maar wees hier toch voorzichtig mee. De fruitzuren zorgen er op korte termijn voor dat de tanden witter lijken, maar op lange termijn beschadigen ze de tanden. Alles met mate dus.

Verleiding

Van oudsher staat de aardbei voor kortstondig genot, niet gek dus dat op veel oude schilderijen dit verleidelijke fruit symbolisch wordt gebruikt. Vroeger werd het dan ook als afrodisiacum beschouwd en werd het geserveerd aan pasgehuwden bij het ontbijt.
Hoe lekker ze er ook uit zien, schijnbaar was voor de oude Grieken het eten van aardbeien (net als het eten van al het rode fruit) een taboe en deden ze dat dus ook niet. Net als de zwangere vrouwen tijdens de middeleeuwen, want er werd geloofd dat de kinderen daar bij de geboorte een aardbeienvlekje van zouden overhouden (het vlekje komt vaak voor bij pasgeboren baby’s en ziet er uit als een aardbei).

Soep

Hierboven schreef ik al dat aardbeien geserveerd werden aan pasgehuwden. Niet zomaar uit het vuistje, maar als soep. Soep met zoete room. Daarom een ouderwets lekker recept van mij van aardbeiensoep. Genot, maar dit keer nog kortstondiger, want ik serveer het niet met room, maar met ijs (dat smelt!).

Aardbeiensoep met ijs voor 2 personen

  • 125 milliliter slagroom
  • 100 milliliter gecondenseerde melk
  • 200 gram Griekse yoghurt
  • Paar blaadjes munt
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 250 gram aardbeien

Klop de slagroom stijf en meng hier de gecondenseerde melk en Griekse yoghurt door. Hak de munt heel fijn en voeg toe. Schenk dit mengsel in een bak die geschikt is voor de vriezer en laat in circa 4 uur hier staan. Roer tussendoor 2 keer door met een vork.
Rooster het amandelschaafsel circa 2 minuten goudbruin en krokant in een droge koekenpan.
Was en ontkroon de aardbeien. Halveer ze en pureer met een staafmixer tot soep. Schenk de soep in 2 soepborden en lepel in het midden een bolletje yoghurt-muntijs. Bestrooi met het amandelschaafse.

Tip

Wilt u een hele snelle en voedzame versie van yoghurtijs met aardbeien? Doe 250 gram gehalveerde aardbeien een nachtje in een bakje of zakje in de vriezer. Doe ze vervolgens in de hakmolen van de staafmixer en voeg een scheut yoghurt toe. Mix circa 1 minuut tot het een smeuïg geheel wordt.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie