bloemkool

Het is er eindelijk weer: bloemkool!

In juni is het groentepallet van eigen bodem en uit het seizoen (kleur)rijker! Niet meer alleen uien, kolen, aardappelen en prei op het menu, maar we kunnen weer variëren met broccoli, verse doperwten, peultjes, bloemkool, tuinbonen, venkel… en wat dacht u van aardbeien, blauwe bessen, frambozen, kersen, kruisbessen… Oh, wat voelt vers eten dan als verwennerij!

De veelzijdige bloemkool

Deze keer een hoofdrol voor de bloemkool. Toegegeven, niet erg kleurrijk, maar wel ontzettend veelzijdig; rauw bij de borrel, geraspt en kort gebakken als koolhydraatarme rijst, gestoomd, gebakken, in curry, met kaassaus, geroosterd als steak in de oven. De koolsoort is licht verteerbaar en, mits u het niet helemaal kapot kookt (en dus de enorme koollucht/zwavelachtige geur naar boven haalt), best neutraal van smaak. Eigenlijk is het een soort kameleon die de smaken goed opneemt en zich aanpast aan de rest van het gerecht.

Geen zonlicht

De bloemkool blijft mooi wit, omdat ze tijdens de groei is afgedekt met het groene blad en dus geen zonlicht krijgt. In het zonlicht wordt de kool geel, wat net zo lekker is, alleen we zijn dat minder gewend. Wordt de bloemkool niet op tijd geoogst, dan groeien de bloemkoolroosjes uit tot allemaal kleine witte bloemetjes, prachtig en vandaar ook de verwijzing naar bloemen in de naam. In Nederland koken we vooral met de witte variant, maar in andere landen eten ze paarse, oranje en groene bloemkolen. Er is ook de Romanesco-variant, die en beetje geelgroen is en een piramidevormige krop heeft. Deze is iets milder en zoeter van smaak.

Kwetsbaar

Hoewel redelijk zwaar en goed beschermd door de groene bladen, is deze kool vrij fragiel, dus let erop dat u de kool niet stoot, want zo ontstaan er heel snel verkleuringen en rotte plekken. Deze kunstzinnig-gevormde kool is van Nederlandse bodem van juni tot november verkrijgbaar, dus we kunnen er de komende tijd genoeg van genieten. Op een koele, donkere plaats is de bloemkool tot wel een week houdbaar.

Verleiding uit Parijs

Vandaag deel ik een recept dat eigenlijk mijn eerste zelfontwikkelde recept was toen ik 17 jaar oud was. De inspiratie haalde ik van een lang weekend Parijs met mijn moeder. We hadden op een avond een drie-gangendiner in een soort Moulin Rouge-achtige setting met burleske dames die op het podium met kwastjes op hun tepels hun benen hoog de lucht in gooiden. En hoewel de dans, de muziek, de sfeer een ware attractie waren, was er maar 1 vraag die door mijn hoofd spookte: hoe hebben ze toch dit voorgerecht gemaakt?! Het hoofdgerecht en dessert waren prima, maar ik had mijn hart verloren aan een krokant gebakje met smeuïge vulling.

Eenmaal terug in Nederland heb ik wekenlang geëxperimenteerd, maar na een paar pogingen had ik het! Ik wist het Parijse voorgerecht na te maken. Dus hierbij mijn versie van de burleske verleiding; een Nederlandse klassieker (bloemkool met kaassaus), maar dan in een nieuw, krokant jasje.

Emina’s bloemkoolkussentjes (2 personen):

  • 4 bladerdeegvellen
  • 1 kleine bloemkool
  • 20 gram boter
  • 20 gram bloem
  • 200 ml koude groentebouillon
  • 40 gram pittige kaas zoals Gruyère/oude kaas/blauwe kaas
  • eventueel snufje nootmuskaat
  • peper, zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Ontdooi de bladerdeegvellen.

Breng een pannetje water met een beetje zout aan de kook. Snijd de roosjes van de bloemkool en halveer ze. Kook de bloemkool circa 5 minuten. Giet af en stamp grof.

Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe en gaar al roerende circa 1 minuut. Schenk de bouillon in de pan en blijf roeren tot er een saus ontstaat. Rasp de kaas en voeg toe. Voeg eventueel een snufje nootmuskaat toe. Voeg de bloemkool toe en breng eventueel op smaak met peper en zout. Roer goed door en laat iets afkoelen.

Leg 2 vellen bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de bloemkool-kaassaus over de vellen. Dek af met de andere twee vellen en druk de randen met een vork goed aan. Bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke woensdag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag? Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag

Geef een reactie