havermout

Havermout-kaas-burger

Geduld is belangrijk bij het bakken van deze burger. Bak de havermout burgers op niet te hoge stand en wacht tot ze aan de onderkant droog en krokant zijn vóór ze om te keren. Dat is heel makkelijk te controleren. Zolang de burgers nog niet van de pan loslaten is de onderkant niet gaar. Zodra de onderkant wél gaar is, laten ze namelijk makkelijk los en kunnen ze eenvoudig omgeschept worden met een spatel.

Ingrediënten (2 tot 3 personen):

  • 175 gram havermout
  • water
  • scheut soja saus
  • 2 sjalotjes
  • 175 gram oude (pittige) Goudse kaas
  • 1 XL ei, losgeklopt
  • peper
  • eventueel gehakte groene kruiden naar smaak
  • boter om te bakken

Bereidingswijze:

Doe de havermout in een kom en schenk er zoveel water op dat de havermout net niet helemaal onderstaat. Voeg een scheut soja saus toe en schep kort door. Laat dit ongeveer een half uur tot een uur weken. Pel en snipper intussen de sjalotten.

Giet eventueel niet opgenomen vocht af van de havermout en meng met peper naar smaak, de geraspte kaas en  het losgeklopte ei. Voeg eventueel gehakte groene kruiden toe. Vorm hiervan kleine burgers (2-3 per persoon)en bak deze in boter goudgeel en gaar.

Lekker met een salsa van tomaat en komkommer (tomaten ontvellen en ontpitten en vruchtvlees in blokjes snijden. Meng de blokjes met peper en zout naar smaak en knip er bieslook boven klein) of serveer met plakjes avocado en zongedroogde tomaatjes.

(Bron: Janny van der Heijden / de foto is ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    Vic46 says:

    Hi Janny,
    Ik heb die gemaakt, in die eerst waar die wel lekker maar ik had problemen met die inweken van die havemout (te veel vocht) misschien het is een goed idee om in an zeef for tien mins om uitteleken. Ik heb uiteindelijk vrij nat burgers gemaakt en in die koelkast te leggen voor half uur en het was uiteindelijk goed gelukt. Ik heb lekker couscous met doperwten en bontjes daarbij en tomato met mosterd en kers en een turkse geitenkaas in brine ( vindt ik heel lekker).
    Ik wil ook meer gewoon vragen over koken, waar moet ik zijn om dit te doen?
    Met liefde,
    Vic