Simpel van Ottolenghi door Janny van der Heijden

In het zijn nieuwe kookboek brengt kok en bestseller-auteur Yotam Ottolenghi gerechten terug naar de eenvoud: simpel. Gerechten met niet meer dan 10 ingrediënten en eenvoudig om te maken. Janny van der Heijden maakt in Tijd voor MAX toast met avocadoboter en tomatensalsa en Burrata met geroosterde druiven en basilicum.

Toast met avocadoboter en tomatensalsa (voor 2 personen):

Ingrediënten:

  • 2-3 goed rijpe avocado’s, op kamertemperatuur, vruchtvlees eruit geschept om 250 gram te krijgen
  • 60 gram boter, zacht geworden, in blokjes van 2 centimeter
  • limoenen: rasp er 1½ eetlepel schil af en perser 1½ eetlepel sap uit
  • 10 gram dragonblad, grofgehakt
  • 10 gram dille, grofgehakt
  • 200 gram cherrytomaatjes, in vieren
  • 2 theelepel kappertjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie, plus iets extra voor erbij
  • 4 sneden zuurdesembrood (300 gram)
  • 1 kleine teen knoflook, gepeld en gehalveerd
  • ¼ theelepel komijnzaad, geroosterd en geplet
  • zout en zwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de avocado en de boter met de helft van de limoenrasp, de helft van het limoensap en ½ theelepel zout in de kleine kom van een keukenmachine, of gebruik een staafmixer, en pureer alles glad. Schraap zo nodig regelmatig de wand van de kom schoon. Schep het avocadomengsel in een kleine kom, voeg twee derde van dragon en dille toe en meng alles. Zet de avocadoboter 10 minuten in de koelkast.

Meng voor de salsa de tomaten met de kappertjes, de overgebleven limoenrasp, het overgebleven sap en de olijfolie en flink versgemalen peper. Zet de salsa tot gebruik opzij.

Gril of rooster het brood, wrijf de sneden aan één kant in met de snijkant van de knoflook. Laat het brood iets afkoelen en besmeer elke snede met de avocadoboter. Verdeel de tomatensalsa erop. Bestrooi de toast met komijnzaad en de overgebleven kruiden. Maal er nog wat peper over, besprenkel met olie en dien op.

Burrata met geroosterde druiven en basilicum

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 320 gram druiven zonder pit, van de tak geplukt
  • 2 eetlepels Valdespino-azijn (of andere goede kwaliteit sherryazijn)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1½ theelepel donkerbruine basterdsuiker
  • 1½ theelepel venkelzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 3 grote bollen burrata of buffelmozzarella (600 gram)
  • 6 kleine takjes paars of groen basilicum (5 gram), voor erbij
  • zeezoutvlokken enzwarte peper

Bereidingswijze:

Doe de druiven in een middelgrote kom met de azijn, olie, knoflook, suiker, 1 theelepel venkelzaad, ¼ theelepel zeezout en royaal gemalen peper. Meng alles goed en zet opzij. Rijg de druiven
aan spiesen; reken 5 of 6 druiven per spies. Gooi de marinade niet weg: u hebt hem nodig bij het serveren.

Zet een grillpan op hoog vuur en ventileer de keuken goed. Leg als de pan heet is de spiesen erin en gril ze circa 2-3 minuten; keer ze halverwege de tijd. Haal de pan van het vuur.

Scheur de burrata vlak voor het opdienen doormidden en leg een helft op elk bord. Schik de druivenspiesen tegen de burrata aan – 2 per portie – en schep 1½ theelepel marinade over de kaas. Of arrangeer als u veel eters hebt alles op een grote schaal. Bestrooi de burrata met het overgebleven venkelzaad, garneer met een takje basilicum en dien het op.

(Bron: Ottolenghi Simpel)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Miegels says:

    Wauw, Ottolenghi! Ik mis alleen nog zijn laatste kookboek Simpel…. Hoop dat ik een kans maak. Ben een enorme fan!!! Zoooo benieuwd naar dit nieuwe boek :-).

    Janny je weet het prachtig te brengen. Ik zat te watertanden voor de buis!

    Groetjes,
    Annemiek

  2. Carmen60 says:

    Simpel…..van Ottolenghi.
    Daar ben ik zeeeeeer benieuwd naar. Ik ben benieuwd of ik ga winnen!!