asperges

Asperges met dragon- of kervelboter van Janny van der Heijden

Groene asperges zijn eenvoudiger en sneller te bereiden, u hoeft ze namelijk niet te schillen. Een stukje van de onderkant afsnijden is voldoende. Groene asperges laten zich ook heel makkelijk grillen. Ze zijn makkelijk te combineren met gegrilde gamba’s, met ei, met ham maar ook met gegrilde kaas of noten.

Witte asperges zijn verfijnder. Let vooral op dat u ze niet te gaar kookt. Ze moeten nog beet hebben. Snijd het houtige deel van de onderkant en schil ze liggend. Dan breken ze niet. Breng ze aan de kook in licht gezouten water. Laat ze enkele minuten doorkoken en zet de warmtebron dan uit. Laat ze in het water liggen. Zo kunt u rustig de saus maken en worden de asperges niet te gaar. Een paar minuten extra in het water is ook geen ramp. Ze garen niet veel verder door.

De anijsachtige smaak van dragon of kervel past heel goed bij de slanke witte asperges  en geeft de groente  een heel ander smaakbeleving.

Ingrediënten:

  • 1 kilo asperges
  • zout
  • 150 – 200 gram boter
  • takjes verse kervel of dragon

Bereidingswijze:

Schil de asperges. Breng de asperges met weinig zout in een ruime laag water aan de kook en laat afhankelijk van de dikte slechts enkele minuten doorkoken. Draai de warmtebron uit.

Was de kruiden en haal de blaadjes van de takjes dragon  of hak het bovenste deel van de kervel fijn.

Smelt de boter en laat even staan. Schep het melkachtige deel van de boter. Voeg de kruiden toe en serveer bij de asperges.

asperges

Iets extra’s als hapje vooraf: groene miniasperges met rauwe ham

Snijd de rauwe ham in repen. Halveer de repen eventueel en wikkel elke miniasperge in ham. Verwarm de grill voor en grill hierop de asperges kort.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reactie

  1. danielmclion says:

    Tip: men heeft het altijd over witte òf groene asperges. Maar half om, wit èn groen is bijzonder! Halverwege de kooktijd van de witte asperges de groene mee laten koken. Met geklaarde boter of sauce Holandaise serveren. Te moeilijk? Knorr en andere fabrikanten hebben zakjes instantsaus voor asperges die met wat peterselie en een paar druppels citroensap best te pruimen zijn! 😉