buikspek

Gemarineerd buikspek van Antoine Hermans

Antoine marineert het buikspek in vadouvan. Vadouvan is een Indiaas Currymengsel met een Franse twist. Het belangrijkste ingrediënt is fenergiek. Dat heeft een heel kenmerkende smaak. Andere kruiden die erin gaan zijn gember, kardemom, kurkuma, nootmuskaat, kaneel, komijn en kokos. Een heerlijk kruidenmengsel om mee te marineren. Antoine serveert het buikspek met wilde rijst en mangoketchup.

Ingrediënten:

Voor de vadouvan:

  • 1 kilo ui, gesnipperd
  • 450 gram sjalot, gesnipperd
  • 10 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 4 centimeter verse gember, heel fijn gesnipperd
  • 2 eetlepel plantaardige olie
  • 1 theelepel fenegriekzaadjes
  • 1 eetlepel verse curryblaadjes, gesneden
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 1/2 theelepel geraspte nootmuskaat
  • 1/2 theelepel hete rode pepervlokken
  • 1 mespuntje gemalen kruidnagel
  • 1/2 theelepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel gedroogde kokos
  • peper en zout

Voor de buikspek:

  • 400 gram buikspek zonder zwoerd
  • zout naar smaak
  • 2 eetlepel vadouvanspecerijen
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de mangoketchup: 

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 mango
  • 2 eetlepel honing
  • 3 eetlepel limoensap
  • mespunt komijn
  • mespunt piment
  • (cayenne) peper
  • zout

Bereidingswijze:

Van de vadouvan:

Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Doe de uien, sjalot, knoflook erin en fruit deze aan op laag vuur. Stamp ondertussen de fenegriekzaden fijn in de vijzel. Meng alle specerijen door elkaar. Voeg dit toe aan het uienmengsel en laat 10 minuten doorgaren op laag vuur.

Verspreid vervolgens het mengsel gelijkmatig over een bakplaat. Doe het ruim een uur in een oven van 180 graden, totdat het mengsel bruin is en nauwelijks vochtig. Laat afkoelen.

Van het buikspek:

Wrijf het spek in met zout en de vadouvanspecerijen. Laat het 1 nacht marineren.

Gaar het vlees 4 uur in een oven op 75 graden.

Van de mangoketchup:

Schil de mango en snijd het vruchtvlees langs de pit in 2 helften. Snijd 1 helft van het vruchtvlees in blokjes. Meng de tomatenpuree, honing, het limoensap, de komijn en het piment door elkaar. Schep de blokjes mango erdoor. Breng deze ketchup op smaak met zout en (cayenne)peper.

(Bron: Antoine Hermans)

 

Geef een reactie