Naam Yu

Gefrituurde Naam Yu Kip van Danny Lee

Naam yu is gefermenteerde tofu (te verkrijgen bij de Aziatische supermarkt, vaak te vinden naast de sojasaus). Er zijn 2 varianten: wit (fu yu) en rood (naam yu). Voor dit gerecht gebruiken we ze allebei. Naam yu is qua smaak hartig, een klein beetje zoet en het heeft ongeveer de textuur van roomkaas. De rode kleur ontstaat door fermentatie met rode rijstgist, deze variant is qua smaak sterker dan de witte en daarom beter geschikt om mee te marineren of te stoven.

Fu yu is op diverse manieren te gebruiken: u kunt het op zich eten met een kommetje rijst, wokken met groenten, of zoals in dit recept als marinade. Na 4 uur marineren kunt u de kip al frituren, maar wacht het liefst 24 uur, zodat de smaken lekker in kunnen trekken. Voor het gemak kunt u natuurlijk ook kippenvleugels of kippendijfilet gebruiken.

Ingrediënten (voor 3-4 personen):

  • 1/2 kip (ca. 600 gram) of kippenvleugels of kippendijfilet
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 15 gram gember, geschild en fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 60 gram rode gefermenteerde tofu
  • 25 gram witte gefermenteerde tofu
  • 1/2 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 theelepel Chinees vijfkruidenpoeder
  • 130 gram tarwebloem
  • 65 gram maizena
  • Neutrale olie om in te frituren
  • 1 kleine lente-ui in fijne ringen

Extra nodig:

  • Pan om in te frituren
  • Keukenthermometer

Bereidingswijze Naam Yu Kip:

Vraag de slager de kip voor u in stukjes te hakken van circa 6 bij 6 centimeter of gebruik kippenvleugels of kippendijfilet van gelijke grootte. Was de kip en laat goed uitlekken. Maak intussen in een kom een marinade van de Shaoxing rijstwijn, sojasaus, gember, knoflook, beide soorten tofu, oestersaus, suiker en het vijfkruidenpoeder. Zorg dat u de gefermenteerde tofu goed fijnprakt met een vork. Voeg de kip toe aan de kom met marinade en masseer de marinade goed in. Dek af met vershoudfolie en zet minimaal 4 uur in de koelkast, het liefst een hele nacht.

Meng in een kom de bloem met de maizena. Maizena zorgt bij het frituren voor een krokante textuur en de bloem sluit als het ware de kip af, zodat er geen vocht verloren gaat en het vlees sappig blijft.

Haal de kip 30 minuten voordat u wilt gaan frituren uit de koelkast. Verhit de olie in een wok of (frituur)pan tot 180 °C en haal intussen de kip door de bloem-maizenamix tot alle stukken met een laagje bedekt zijn. Klop overtollige bloem af. Frituur de kip in porties steeds 4½ minuut of tot de stukken gaar en goudbruin zijn. Laat uitlekken op een bakrooster of keukenpapier.

Leg de kip op een serveerschaal en garneer met de lente-ui. Dit gerecht komt origineel zonder dipsaus, maar is indien gewenst lekker met sambal of sriracha.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.

Bron: Chin. Ind. Rest. kookboek. Foto ter illustratie: Shutterstock) 

Geef een reactie

Reacties (8)

    Rob Heringa says:

    Dit prachtige boek: ik wil er graag kans op maken via de prijsvraag!

      Tygo-1959- says:

      Ik zou dit kookboek graag willen ontvangen. Ik ben gek op koken en dit zou een verrijking zijn om mijn gezin mee te verrassen.🍀

    emilekop says:

    Ik wil graag dit kookboek ‘winnen’.

    carlo bakker says:

    Dit is het kookboek is waar ik al jaren naar opzoek ben,echt een verrijking voor in de keuken.

    Frits van Leeuwen says:

    Ik zou graag dit kookboek ontvangen, reuze benieuwd naar de recepten met de roots uit het Nederlands-Indië tijdperk.
    Lang geleden gingen we nog met pannetjes naar de Chinees om gerechten mee te nemen.
    Terima kasih!
    Saya berasal dari Batavia (1949)

    inekead says:

    Dat zou toch wat zijn als ik dit gouden kookboek 2023 zou winnen.

    Ajeetje says:

    Wat maak ik graag kans op dit mooie kookboek met gerechten uit de chin-ind-rest keuken!

      MAX Vandaag says:

      Beste Ajeetje en anderen, bedankt voor uw reacties. Tot 17 november 2023 kunt u aan de prijsvraag meedoen via: https://www.maxvandaag.nl/prijsvraag-en-puzzel/prijsvraag-tvm/win-chin-ind-rest-kookboek/ Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag