Kippenpoten uit de oven met kabsi en tzatziki van De Aanschuiftafel.

Kippenpoten uit de oven met kabsi en tzatziki van De Aanschuiftafel

In de Haagse wijk Moerwijk beheert Ashana Pal een aanschuiftafel. Iedereen mag, tegen een kleine onkostenvergoeding, komen lunchen of dineren. Dan wordt een 3-gangen menu geserveerd. Op deze manier kunnen ouderen uit de wijk elkaar ontmoeten. Eten verbindt en brengt dus mensen samen.

Eén van de gerechten die ze maken is kippenpoten uit de oven met een salade, kabsi en tzatziki. De kip wordt gewassen in azijn, daar wordt het vlees malser van. Dit zorgt ervoor dat de kip niet uitdroogt.

Kippenpoten uit de oven

Ingrediënten (hoeveelheden op gevoel):

  • Kipkruiden
  • Paprikapoeder
  • Knoflook
  • Gemberpoeder
  • Kurkuma
  • Citroen
  • Olijfolie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Kippenpoten

Bereiding kip

Was de kip met de azijn. Spoel af met water en laat even staan. Mix de kruiden in een aparte kom. Marineer de kip met de kruiden en laat 2 uur staan. Bak de kippenpoten daarna op 200 graden 75 minuten.

Salade

Ingrediënten (hoeveelheden naar eigen inzicht):

  • Salademix
  • Komkommer
  • Tomaat
  • Mais
  • Saus naar keuze

Bereiding salade

Snij de komkommer en tomaat in blokjes. Meng de salademix met de komkommer, tomaat en mais. Voeg de saus 5 minuten voor het eten erin.

Kabsi

Ingredienten:

  • 1 ui
  • 50 milliliter olijfolie
  • 200 gram paprika (rood, geel, groen)
  • 150 gram tomaat
  • 200 gram doperwten
  • 75 gram wortel (2-3 grote)
  • 500 gram basmati rijst
  • water (2 bekers rijst = 3 bekers water)

Kabsi kruiden (verhoudingen naar smaak) 

  • Komijn
  • Kurkuma
  • Zwarte peper
  • Kaneel
  • Nootmuskaat
  • Koriander
  • Zout

Bereiding kabsi

Kook de rijst volgens de beschrijving. Snijd de ui, tomaat, wortel en paprika in kleine stukjes. Bak de ui in olijfolie. Voeg de andere groenten toe en bak ze zacht (dit duurt ongeveer 6 min). Schep de kabsi kruiden toe en laat het samen even doorbakken. Voeg de rijst toe en mix het door de groenten heen. Voeg het water toe. Zet het vuur hoog. Wanneer het begint te koken, zet je het vuur lager. Voeg zout toe naar smaak. Als al het water geabsorbeerd is, zet je het vuur uit.

Tzatziki

Ingrediënten:

  • 250 milliliter Griekse yoghurt
  • een halve komkommer
  • snufje peper en zout
  • 1 teen knoflook
  • blaadjes verse munt

Bereiding tzatziki

Snijd de komkommer door midden en rasp het daarna in de lengte fijn. Zet in een kom. Rasp de knoflook en voeg deze toe. Voeg de yoghurt toe en mix. Maak op smaak met zout en peper. Hak de blaadjes munt fijn en voeg toe.

Serveer alles bij elkaar en eetsmakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: De aanschuiftafel. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie