Duur 05:57
Gepubliceerd op 26 januari 2017

Brabantse worstenbroodjes van Robèrt

Robèrt van Beckhoven is bij velen bekend als jurylid van het MAX-programma Heel Holland Bakt. Maar Robèrt is bovenal Meesterbakker. In het programma Tijd voor MAX bakt hij iedere vrijdag iets lekkers. Op vrijdag 8 januari 2016 maakte Robèrt een oer-Brabantse traktatie: het worstenbroodje.

Het broodje van witbrood met gekruid varkensgehakt is niet alleen een Noord-Brabants begrip, het is in 2016 op de lijst van immaterieel erfgoed gezet. Voor het programma BROOD reisde Robèrt af naar Frankrijk, waar hij behalve les kreeg in het bakken van brood, ook zelf voor de klas stond. Aan de nieuwe generatie bakkers, op de Ecole de boulangerie et de Pâtisserie de Paris, geeft hij een masterclass Worstenbroodje.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 200 gram melk
 • 500 gram bloem
 • 25 gram gist
 • 9 gram zout
 • 10 gram basterdsuiker
 • 125 gram boter

Voor de gehaktworstjes:

 • 750 gram half-om-half gehakt
 • 2 eieren
 • 75 gram paneermeel
 • zout en peper

Bereidingswijze:

Van het deeg:
De melk moet een temperatuur van 20 graden hebben.
Draai van alle ingrediënten een soepel deeg.Weeg stukjes van 30 gram af en bol ze direct op. Laat de bolletjes 30 minuten rusten.

Van de gehaktworstjes:
Meng alle ingrediënten en weeg porties van 30 gram af. Vorm hiervan worstjes.

Rol de bolletjes deeg tot ovale plakje uit. Vouw de gehaktworstjes erin en vorm tot worstenbroodjes. Laat 60 minuten narijzen op kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Bak de broodjes in ongeveer 18 minuten af op een bakplaat.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een antwoord

Reacties (4)

  Rolf Dinkelman says:

  Graag zou ik van Robert van Beckhoven het recept krijgen van Romeo- koekjes.
  Tot op heden niet kunnen vinden op internet.
  Bij voorbaat dank,
  Met vriendelijke groet,

  R.J.Dinkelman

  ellyvanvessem says:

  Kan je worstenbroodjes ongebakken invriezen ?

  Kees van Unnik says:

  Geachte Robert. Ik ben oud Brood en Banketbakker geweest. Ik heb de Video klip gezien
  van de demonstratie Worstebrood bakken,in Frankrijk. Mij was geleerd vroeger,om de uiteinde van het broodje ,niet tot een punt te rollen,maar de kop kanten wat in te drukken.Dan het strijken van het Worstebrood ,achterwege te laten,daar door de suiker,die in de deeg is verwerkt,al voldoende kleurt. Dan het gehakt was 2/3 Varkens gehakt en grof gedraaid,met alleen kruiden,zonder Paneermeel en ei.Daar de worst te droog wordt.Het was de bedoeling om het vet goed in het brood te laten trekken met Bakken.Het brood werd er heerlijk krokant van.En was wat donkerder van kleur. Ik heb ook gewerkt bij een dorpse bakker ,waar 1x per jaar een Teeravond werd georganiseerd,met gehakt van eigen varkens . .Het woord Teeravond weet ik niet meer wat ze daarmee bedoelde. Ik was toen 15 jaar,en weet wel dat er alleen Worstebrood met Bier werd gebruikt. De Worstebroodjes werden los van elkaar gebakken.Ze waren heerlijk crocanten lekker Vet!!.Het vet liep van de plaat. De oven werd gestookt met Musterd ( Dus hout) Al bij al,ik Bak nog steeds als mijn Hobby.Ben zelf 81 jaar.Geniet van jullie programma, en sla het nooit over.Ik hoop dat het voort blijf duren.Soms is het wel eens moeilijk om grondstoffen te krijgen.Alles is bijna veranderd. Niettegenstaande
  is het een pracht vak,hoop het nog lang thuis uit te voeren.Vriendelijke Groetten Kees! Sukses!!

   Margriet2380 says:

   Beste Kees. Klopt wat je zegt, ik heb de worstenbroodjes leren bakken van mijn oma, te veel paneermeel maakt ze inderdaad droog, en ik gebruik zelf puur varkensgehakt. Mijn oma deed er ook nog reusel bij. Ook deed mijn oma een snufje nootmuskaat bij de gehakt. Ik maak ze nog vaak, en we geven de traditie weer door aan de kinderen. Eigen gebakken zijn ze het allerlekkerste.

Bekijk ook

Meer