bakpapier

Bakpapier dat omkrult? Zo blijft het op zijn plek

Wie af en toe bakt, kent het waarschijnlijk wel: bakpapier dat niet op zijn plek blijft liggen. Ook vervelend als u het in een bakvorm wilt doen, maar het er niet goed inkrijgt en de kans op scheuren ontstaat. Er is een heel handige manier waardoor het vanaf nu altijd op zijn plek blijft. 

Maak van het bakpapier een vochtige prop

U bent niet de enig die tegen dit probleem aanloopt en daarom bedacht chef-kok Jamie Oliver een handig trucje. Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.

Op zijn plek in de bakvorm

Dit zelfde trucje kunt u ook gebruiken voor als u bakpapier in een bakvorm wilt doen. Het vochtige papier laat zich beter voegen. Zo blijft het ook in een bakvorm op zijn plek liggen.

Een andere manier om bakpapier beter te laten plakken in een bakvorm, is door de vorm in te vetten met olie of boter en dan het papier erop te plakken. Het lijkt dubbel, maar zo blijft het wel plakken, maar kunt u het baksel makkelijk uit de vorm krijgen.

bakpapier
Lees ook: Hoe zit het? Kunt u bakpapier meerdere keren gebruiken?

Groenten uit de oven

Bakt u graag groenten of aardappelen in de oven? Ook daar wordt vaak bakpapier onder gelegd om te voorkomen dat het aanbrandt. Maak de bakplaat vochtig en leg het bakpapier erop. Door het water plakt hij aan de plaat. U kunt ook, net als hierboven omschreven, het papier onder de kraan nat maken en uitstrijken over de bakplaat. Dat het vochtig is, maakt voor het bakken van de groenten niet uit. Daar komt sowieso vocht vanaf. Bakt u aardappelen of een pizza dan droogt het papier vanzelf door de warmte in de oven.

Op 2 februari  2022 bespreken MAX-dj’s Henkjan Smits en Manuëla Kemp dit onderwerp in hun programma De MAX! onder het mom van De MAX Weet Raad. U hoort De MAX! elke werkdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 5.

(Bron: Margriet, Kookfans, RutgerBakt, archief)

Geef een reactie