Garnalenburger met Jamaicaanse mangosalsa van Ramon Brugman
Publicatiedatum: 29 september 2025
Ramon Brugman maakt in Tijd voor MAX een variatie op een gewone hamburger. Hij maakt namelijk een garnalenburger. Met een pittige chipolesaus en een friszoete Jamaicaanse mangosalsa. In die salsa zit all spice, een specerij die smaakt naar kaneel, nootmuskaat en kruidnagel.
Met dit recept maakt u 4 burgers en de bereidingstijd is 40 minuten.
Ingrediënten
Chipotlesaus
- 100 milliliter ketchup
- 2 eetlepels chipotle tabasco
- 1 eetlepel honing
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel appelciderazijn
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
Jamaicaanse mangosalsa
- 1 rijpe mango, in blokjes
- 0,5 rode ui, fijngesnipperd
- 0,5 rode chilipeper, in fijne ringen
- 0,5 theelepel all spice (piment)
- Sap van 1 limoen
- 1 eetlepel donkere rum
- 1 handje koriander, gehakt
Burgers
- 4 hamburger broodjes
- Gesmolten boter (om te bestrijken)
- 4 eetlepels chipotlesaus
- 8 blaadjes kropsla
- 4 eetlepels panko
- 4 garnalenburgers
- 4 eetlepels Jamaicaanse mangosalsa
- 1 rode ui, in ringen
Bereiding garnalenburger met Jamaicaanse mangosalsa
Chipotlesaus
Meng de ketchup met de chipotle tabasco, honing, mosterd, appelciderazijn en paprikapoeder. Laat de saus 15 minuten rusten zodat de smaken intrekken.
Mangosalsa
Meng de mangoblokjes met ui en chilipeper. Voeg de all spice toe, knijp er limoensap over en roer de rum erdoor. Voeg als laatste de koriander toe. Laat de salsa 15 minuten marineren.
Broodjes
Snijd de hamburger broodjes doormidden, bestrijk de binnenkant met gesmolten boter en rooster kort. Besmeer beide helften met chipotlesaus en beleg de onderste helft met sla.
Garnalenburgers bakken
Strooi de panko op een bord en druk de garnalenburgers er aan beide kanten in. Bak de burgers in een scheutje olie tot ze mooi goudbruin en net gaar zijn.
Opbouwen
Leg de burgers op de sla, schep er mangosalsa op, verdeel de uienringen erover en dek af met de bovenkant van de broodjes. Serveer direct.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Ramon Brugman. Foto: redactie Tijd voor MAX)



