mini hamburgers op een schaal.

Mini pompoenvormige hamburgerbroodjes van Robèrt van Beckhoven

Vanwege Halloween maakt Robèrt van Beckhoven mini pompoenvormige hamburgerbroodjes in Tijd voor MAX. Het zijn kleine tijgerbolletjes die oranje gemaakt worden. Met een groen steeltje, zodat het net echt een pompoen is. De hamburgers kunt u naar eigen smaak maken, net zoals wat u verder op het broodje wil doen.

Ingrediënten, voor 14 stuks mini hamburgerbroodjes

Tijgerdeeg

  • 100 gram boter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram tarwebloem (T55)
  • Oranje en groene kleurstof

Deeg voor de broodjes

  • 300 gram tarwebloem (T45)
  • 60 gram kleinbroodpoeder
  • 15 gram boter
  • 15 gram verse gist
  • 6 gram zout
  • 135 – 150 gram melk
  • Bloem om te bestuiven

Hamburgers

  • Gehakt, hoeveelheid en soort naar smaak
  • Gehaktkruiden, ook naar smaak

Extra nodig

  • keukenmachine met bisschop
  • plastic(folie)
  • deegkleedje
  • deegroller
  • steker van 7,5 centimeter, ingevet
  • bakplaat, ingevet
  • steelpan
  • mengkom
  • plaatje of diep bord
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje van 7 millimeter

Bereiding mini pompoenvormige hamburgerbroodjes

Maak eerst het tijgerdeeg

Kneed de boter, de suiker en de bloem kort tot een homogeen deeg. Neem ongeveer 30 gram apart en breng op kleur met groene kleurstof. Kleur de rest van het deeg oranje. Verpak in plastic en laat ongeveer 1 uur opstijven in de koelkast.

Maak de pompoenvormige broodjes

Doe de bloem, het kleinbroodpoeder, de boter, de gist en het zout in de kom van de keukenmachine. Zorg dat de gist en het zout nog niet direct met elkaar in aanraking komen. Laat de machine op lage snelheid draaien om alles alvast te mengen.

Verwarm de melk tot lauwwarm. Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe aan de ingrediënten in de kom. Kneed alles tot een soepel deeg. Eerst ongeveer 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid. Wanneer u een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Verdeel het deeg in 14 stukjes van ongeveer 40 gram en bol op. Laat 15 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.

Neem het tijgerdeeg uit de koelkast. Rol het oranje deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit op ongeveer 3 millimeter dikte en steek 14 plakjes van 7,5 centimeter uit. Vorm van het groene deeg 14 korte steeltjes.

Ontgas de deegbolletjes, bol nogmaals op en leg met voldoende tussenruimte op de bakplaat. Leg op ieder bolletje een plakje oranje tijgerdeeg en vouw voorzichtig eromheen. Kerf met de achterkant van een dik mes 4 keer kruislings in het tijgerdeeg. Ga niet door het deeg heen. Druk op de bovenkant van ieder bolletje een steeltje en leg de broodjes op de bakplaat. Laat ongeveer 1 uur narijzen.

Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte. Bak de broodjes in ongeveer 22 minuten gaar. Laat afkoelen.

Maak de hamburgers

Maak de hamburgers zoals u zelf lekker vindt. Verdeel het gehakt over 14 porties. Houdt dezelfde grootte als het broodje aan, 7,5 centimeter doorsnede. Dan passen ze er mooi op.

De mini pompoenvormige hamburgerbroodjes afmaken

Snijd de broodjes doormidden en leg hier de hamburger op. Leg de bovenkant van het broodje erop. Maak op de mini hamburgers een gezichtje met mayonaise en (veel) ketchup, vanwege Halloween. Naar smaak kunt u natuurlijk nog andere ingrediënten toevoegen, zoals sla, tomaat, komkommer of augurk.

Een pompoenbroodje met een hamburger erin.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie