Smulgids

Frietjes die het waard zijn om voor om te rijden: Nationale Smulgids voor snackbars

Welke snackbars blinken uit in hun soort? Dat leest u vanaf maandag 30 september 2019 in de Nationale Smulgids, een soort Michelingids voor frituurzaken.

Trots op de snackbar

Wij mogen in Nederland best wat trotser zijn op de snackbars, vindt initiatiefnemer en directeur van vakvereniging ProFri Frans van Rooij. Daarom lanceert ProFri, in samenwerking met het Nederlands Frituurcentrum de Smulgids. “We moeten als vakvereniging leidend zijn om te laten zien hoeveel mooie bedrijven we hebben in Nederland”, zegt Van Rooij tegen het Algemeen Dagblad.

Geen ranglijst

De Smulgids is géén test of ranglijst, maar een naslagwerk met daarin alle Nederlandse frituurzaken die de moeite waard zijn. Bij verkiezingen, zoals de inmiddels verdwenen AD Friet Test of de Cafetaria Top 100, kan maar 1 frietzaak de winnaar zijn, terwijl er misschien wel 150 frietzaken zijn die de eerste plek verdienen. Daarom zijn alle snackbars en cafetaria’s die in de smulgids worden vermeld gelijk.

Keurmerken

Bedrijven worden niet zomaar vermeld in de Smulgids. Er gaat een heel traject aan vooraf voordat een bedrijf daarvoor in aanmerking komt. Zo moeten de frituurzaken bijvoorbeeld het Goed Gefrituurd of Met Goud Bekroond-keurmerk hebben. In de eerste editie van de Smulgids staan 63 bedrijven. Dit zijn bedrijven die naast het hebben van een keurmerk, extra inspanningen leveren door hun snacks bijvoorbeeld te laten testen door keurmeesters van het Nederlands Frituurcentrum.

Af van slecht imago

De snackbars die in de Smulgids staan blinken uit in vakmanschap, veiligheid en hygiëne. Dat moet er voor zorgen dat het imago van frituur wordt verbeterd. Volgens Van Rooij is het ‘een misvatting dat friet en gefrituurde snacks per definitie ongezond zijn’. Teveel frituur eten is echter niet gezond. Uit onderzoek blijkt dat er in 2017 bijna 11 miljoen mensen zijn overleden door het eten van teveel fastfood en andere ongezonde voeding.

Smulscore

Naast de Smulgids wordt ook de Smulscore gelanceerd. Op de website van de Smulgids kunnen gasten een beoordeling achterlaten. U kunt de frituurzaak die u heeft bezocht punten geven op de onderdelen sfeer, gastvrijheid en kwaliteit.

Afwisseling is belangrijk

Eens in de zoveel tijd een frietje en een kroket bij de snackbar halen is geen probleem, maar het is wel belangrijk om dat niet te vaak te doen. Afwisselend eten is gezond en daarom doet u er goed aan om ook eens voor gezonde recepten, zoals onderstaande, te kiezen.

Groene-bonen-aardappel schotel 

Andijviestamppot met garnalen-champignonsaus 

Wintersalades van Janneke Philippi 

Ajam ketjap met gebakken paksoi en mais 

 (Bron: AD, Snacknieuws)

 

 

Geef een antwoord