friet

Wat is gezonder: friet en snacks uit de oven of de frituur?

De frituurpan is anno 2020 lang niet het enige apparaat dat friet en snacks van een krokant jasje kan voorzien. Er bestaan tegenwoordig ook talloze soorten ovenfriet en ovensnacks. Zijn deze lekkernijen uit de oven gezonder dan de frituurvariant?

Gezond uit de oven?

Vooropgesteld: friet en snacks zijn eigenlijk nooit heel gezond, of ze nu uit de frituurpan, oven of airfryer komen. Toch hebben de friet en snacks voor de oven een gezonder imago. Ze belanden immers niet in een vette frituurpan, dus dat scheelt al een heleboel, toch?

Andere bereiding

Nou, zo simpel is het in feite niet. Volgens het Voedingscentrum is het niet eenvoudig om ovenproducten en friet en snacks voor de frituur met elkaar te vergelijken, omdat ze beide op een andere manier klaargemaakt worden. “Een product neemt vet op tijdens het frituren. Met frituren voeg je veel vet, en dus ook veel calorieën toe aan het product”, legt zij uit.

Puur en alleen naar het etiket kijken heeft in het geval van snacks en friet voor de oven of de frituur dus niet zo heel veel zin “Als je het etiket vergelijkt, dan bevatten bitterballen voor de oven meer calorieën dan bitterballen uit de frituur. Maar vaak zijn de voedingswaarden voor het onbereide product. Dit betekent dat er bij de bitterbal voor de frituur nog het frituurvet bijkomt en dit is voor de ovenbitterbal niet het geval.”

Caloriechecker

Het is dus niet zo dat ovensnacks altijd gezonder zijn dan gefrituurde equivalenten en vice versa. Beide worden op heel andere manieren bereid en de samenstelling is vaak ook anders, waardoor een goede vergelijking eigenlijk niet te maken is. Althans, niet op het gebied van de snacks. Friet is makkelijker langs dezelfde meetlat te leggen.

Op de website van het Voedingscentrum vindt u de calorieëncheker, waar u de voedingswaardes van bepaalde producten kunt terugvinden. Vaak is het mogelijk om zowel de kenmerken van bereide als de onbereide variant op te zoeken. Dit is ook het geval bij friet uit de oven en friet uit de frituur. Hieronder de voedingswaarden van 1 opscheplepel bereide ovenfriet zonder zout:

Energie 146 kcal
Vet 4,4 g
– waarvan verzadigd 0,5 g
Koolhydraten 23 g
– waarvan suikers 0,4 g
Vezels 1,3 g
Eiwit 2,9 g
Zout <0,1 g

En dit zijn de voedingswaardes van een opscheplepel friet zonder zout uit de frituur, klaargemaakt in vloeibaar frituurvet:
Energie 132 kcal
Vet 7,4 g
– waarvan verzadigd 1,5 g
Koolhydraten 14 g
– waarvan suikers 0,1 g
Vezels 1,6 g
Eiwit 1,6 g
Zout <0,1 g

U ziet het: beide producten zijn ongeveer even ‘slecht’, op een paar kleine verschillen na.

(Bron: het voedingscentrum, Elle Eten)

Geef een reactie

Reacties (5)

    WIM VAN STRALEN says:

    Ik mijn airfryer weg gegeven omdat de smaak van friet niet smaakt .
    met frituurvet smaakt de patat lekkerder en ovenfriet kost duurder dan frituurfriet.

    Fer Tiemeijer says:

    Er wordt gesproken over frietvet, hoe zit het dan met plantaardige frietolie die veelal gebruikt wordt?
    Bij mijn ervaring is friet uit de plantaardige olie lekkerder en niet slechter dan die uit de airfryer, dit is ook voor kroketten, frikandellen en bitterballen mijn ervaring.

    Maus says:

    Ik gebruik geen speciale friet voor de airfryer. Daar is om het knapperig te krijgen olie aan toegevoegd. Ik neem bbq-krieltjes en laat het 18 minuten op 180 graden lekker worden.

    kristien12 says:

    Ik koop een goed merk ovenfriet en bak het in de oven van de magnetron, altijd goed van smaak en kleur. Ik koop dit niet omdat het gezonder of minder vet zou zijn maar ik wil geen friteuse in mijn huis. Dan moet je steeds die liters olie verversen en naar de milieustraat brengen. Veel te veel gedoe voor 1 persoon.

    GerdaH says:

    Ik heb een klein oventje waarin ik bitterballen en frites in bak. Werkt prima.