framboos-meringue

Framboos meringuetaart van Mercedes

Mercedes is de winnaar van het 10e seizoen van Heel Holland Bakt! Als auditietaart maakte ze een framboos meringuetaart. Het recept daarvan deelt ze nu met u.

Ingrediënten

Bodem

  • 125 gram boter
  • 125 gram basterdsuiker
  • 3 gram zout
  • 0,5 ei
  • 250 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 10 gram cacao

Frangipane

  • 100 gram amandelen
  • 100 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • Citroenrasp
  • 100 gram melk
  • 10 gram suiker
  • 10 gram custardpoeder
  • Vanillestokje
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • 20 gram bloem

Frambozen bavaroise

  • 170 gram frambozenpuree
  • Sap van een halve citroen (30 gram)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 80 gram suiker
  • 250 milliliter slagroom

Meringue

  • 2 eiwitten
  • 155 gram suiker
  • Snufje zout
  • 45 milliliter water

Afwerking

  • Pure chocolade
  • Frambozen

Bereiding bodem

Maak een samenhangend deeg van de boter, basterdsuiker, zout, bloem en bakpoeder. Pak ongeveer 1/5e van het deeg en meng daar de cacao door zodat dit stukje deeg een donkere kleur krijgt. Laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Rol het lichte deeg uit tot ongeveer 2 millimeter dikte en bekleed de onderkant van de vorm van 22 centimeter met deeg. Prik gaatjes in de onderkant. Houd ook een vierkant stuk over voor de zijkanten. Rol het chocoladedeeg uit tot een vierkant van 2 millimeter dikte en leg dit op het lichte deeg. Rol het nu op, zodat je een patroon in het midden krijgt. Leg het rolletje deeg in de vriezer om op te stijven.

Haal als het hard is uit de vriezer en snijd plakjes van 2 millimeter dikte. Bekleed hier de zijkanten van de vorm mee.

Frangipane

Maal de amandelen, 100 gram kristalsuiker, citroenrasp en het halve ei tot amandelspijs. Maak een gele room van de melk, 10 gram suiker, 10 gram custardpoeder en vanille. Meng de boter, 200 gram amandelspijs, 100 gram gele room en het ei door elkaar. Voeg als laatste de bloem toe en maak tot een glad geheel. Verdeel het mengsel in de beklede vorm en bak 20 tot 25 minuten op 190 graden Celsius. Laat volledig afkoelen.

Frambozen bavarois

Week de gelatine in koud water voor minimaal 10 minuten. Meng de frambozenpuree en citroensap door elkaar. Verwarm 30 gram frambozenpuree met de suiker tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur en voeg de gelatine toe en roer tot het is opgelost. Meng dit mengsel met het overige puree/sap mengsel.

Klop de slagroom lobbig. Meng de puree met de slagroom en verdeel dit over de afgekoelde bodem. Laat opstijven

Italiaanse meringue

Kook het water met 60 gram suiker tot 118 graden tot een suikersiroop. Als de temperatuur van de siroop 110 graden is klop je het eiwit op met de rest van de suiker en een snufje zout. Giet de hete suikersiroop langs de rand van de kom en blijf net zo lang mixen tot het mengsel koud is. Spuit de merengue aan de buitenkant van de taart met een Saint Honoré spuitmondje. Brandt de meringue af met een gasbrander.

Afwerking

Vul de taart met frambozen, gebruik de grootste aan de buitenkant en werk naar binnen. Maak eventueel een chocolade decoratie voor bovenop. Geniet ervan!

(Bron en foto: Mercedes Roggen)

Geef een reactie