foccacia

Focaccia met olijven en zongedroogde tomaten

Het is onwaarschijnlijk, maar heeft u een stuk focaccia over? U kunt het prima invriezen. Laat het brood voor gebruik rustig ontdooien in de koelkast en piep het voor het serveren weer even op in de oven.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 500 gram tarwebloem
  • 15 gram zout
  • 10 gram gist
  • 2 theelepels Italiaanse kruiden
  • handvol gesneden olijven
  • 390 gram water
  • 25 gram olijfolie

Voor de topping:

  • 25 gram olijfolie
  • handje geraspte kaas
  • handvol gemengde olijven
  • takjes rozemarijn en/of tijm, blaadjes gerist en fijngehakt
  • 15 gram zongedroogde tomaten, in stukjes
  • 100 gram cherrytomaten, gehalveerd
  • grof zeezout

Bereidingswijze:

Meng de bloem, zout, gist, Italiaanse kruiden en gesneden olijven. Voeg het water toe en mix in de keukenmachine tot het deeg niet meer plakkerig is. Dat duurt circa 10 minuten met de machine.

Voeg de olie toe en mix tot je een vliesje kunt trekken van het deeg. Voeg daarna eventueel een paar hele olijven toe en meng kort. Vet een plastic bak in en leg het deeg erin. Doe de deksel op de bak en laat het deeg circa 45-60 minuten rijzen.

Doe het deeg op een ingevette werkblad en maak de handen vet met olie. Druk het deeg in. Trek aan een kant het deeg iets uit en leg het over het andere stuk. Druk weer iets in en herhaal de stappen tot er weer wat spanning op het deeg staat. Vet een bakplaat in en laat hierop weer circa 40 minuten rijzen of tot de spanning van het deeg is.

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Druk het deeg uit, zodat het de hele bakplaat bedekt. Maak deukjes in het deeg door het met de vingers iets in te duwen. Maak de handen vet met de olie en verdeel de olie over het deeg. Verdeel vervolgens de kaas, de olijven, kruiden, twee soorten tomaten en het zout over het deeg. Doe de focacia in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 graden. Bak de focaccia in circa 25 minuten gaar en goudbruin.

Geniet ervan!

Geef een reactie