Feijoada van Eliana

Ingrediënten:

  • 125 gram gezouten varkenslende
  • 125 gram gedroogd vlees
  • 125 gram varkensribbetjes
  • halve  grove worst
  • halve rookworst
  • 75 gram rookspek
  • 3  varkensstaarten
  • 1.5 liter water
  • 300 gram zwarte bonen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 5  teentjes knoflook
  • 1  blaadje laurier
  • 1  ui
  • 2 zakjes boonkruiden à 3 gram
  • 1  rode puntpaprika
  • 0.5 bosje koriander
  • 100 gram zwoerd
  • 4 eetlepels peperolie

Voor de gestoofde groene kool

  • 150 gram spekblokjes
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter korianderolie
  • 1  groene kool
  • 4  sinaasappels

Voor de Farofa

  • 300 gram maniok bloem (farinha de mandioca)
  • 2  bakbananen
  • 100 gram boter
  • 100 milliliter olie
  • 250 gram rijst

Bereidingswijze:

Spoel de gezouten varkenslende goed af. Snijd het vlees in gelijke stukken van circa 5 centimeter. Kook de 2 soorten vlees samen in circa 3 uur in een grote pan tot het zacht is.

Laat de zwarte bonen weken op koud water.

Giet het vlees op een zeef en voeg de geweekte bonen en zoveel water toe tot alles net onder staat.

Pel en hak de knoflook, pel en snipper de ui. Voeg de knoflook, ui, laurier en bonen toe aan het vlees en laat dit circa 30 minuten koken.

Verwijder de zaadlijst van de paprika en snijd de paprika in ringen. Snijd de koriander grof en voeg dit en de paprika 5 minuten voor het serveren toe.

Schenk 4 eetlepels chili-olie met pepertjes in de vijzel, voeg hier korianderblaadjes aan toe en vijzel de pepertjes tot ze barsten. Voeg toe aan het vlees en roer goed door. Snijd het zwoerd in vierkante plakjes van circa 3 bij 3 centimeter. Bak ze in eens scheutje olie in circa 10 minuten al roerend langzaam krokant.

Gestoofde groene kool
Bak de spekjes 1 minuut in een ruime pan, voeg daarna de kool toe en meng goed door. Schenk er korianderolie overheen en pers het sap van de sinaasappel erbij. Laat de kool rustig gaar worden op middelhoog vuur.

Farofa
Smelt de olie en boter in een koekenpan. Pel de bananen en snijd ze in plakjes. Bak de bananenplakjes in de pan goudbruin, voeg dan het maniokmeel toe aan de pan en hussel goed door elkaar. Kook de rijst gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Serveer de groene kool, Feijoada en farofa met elkaar.

(Bron: Eliana Bernadete Moreira Chaves Arp)

Geef een reactie