Er zijn weer Zeeuwse mosselen!

Op woensdag 1 juni zijn de eerste mosselen van het seizoen van 2016 geoogst in Zeeland. Onder grote belangstelling haalden de Zeeuwse hangcultuurkwekers de eerste lichting boven water bij de percelen langs de Grevelingendam in Bruinisse.

Belofte

De vroege mosselen hebben dit seizoen een mooi vol visgewicht, met een roomwitte kleur en zijn licht zoet van smaak. Culinair specialist Alain Caron keurde de eerste mosselen. Hij sprak over “een mooie belofte voor het mosselseizoen”.

Bodem- en hangcultuurmosselen

In Nederland kennen we de bodemcultuur- en de hangcultuurmossel. Hangcultuurmosselen zijn een maand eerder verkrijgbaar. Deze mosselen hangen aan lange touwen in het water en groeien dicht onder het wateroppervlak. Het voedselaanbod is daar rijker, waardoor de mosselen een maand eerder verkrijgbaar zijn dan mosselen van de bodem. Hangcultuurmosselen zijn daarnaast vrij van zand en hebben een heerlijke, delicate smaak door de optimale doorstroming van het zuivere Zeeuwse water, met zijn vele mineralen en sporenelementen.

Zeeuws keurmerk

Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn te herkennen aan een speciaal logo dat een 100% Zeeuwse afkomst garandeert. De vereniging “Zeeuwse Hangcultuurkwekers” ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels. Alle producten krijgen met het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Nederlands Streekproduct van Stichting Streekeigen Producten Nederland.

Recepten

De mosselen zijn vanaf nu weer volop bij de viswinkels verkrijgbaar. Wij hebben alvast een paar lekkere recepten ter inspiratie voor u. Wat dacht u bijvoorbeeld van Spaans gemarineerde mosselen? Of maak de heerlijke Zweedse vissoep met zalm, kabeljauw, garnalen, kreeft en mosselen.

Hoe eet u mosselen het liefst?

(Bron: ANP)

Geef een reactie