salade

Een lekkere salade voor op brood? Zo maakt u die gemakkelijk zelf

Wat eet u graag op uw brood? Naast het standaard plakje kaas of een laag jam, pakken veel mensen soms lekker uit met een salade voor op brood. Denk bijvoorbeeld aan een tonijn- of eiersalade. Deze kunt u natuurlijk kant-en-klaar bij de supermarkt kopen, maar de gezondere, en soms zelfs lekkerdere, optie is zelf maken. En dat kan ook nog eens heel simpel. 

Eiersalade

De misschien wel populairste salade voor op brood is de eiersalade, deze maakt u met de volgende ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 8 stengels bieslook
  • 2 eetlepels fritessaus
  • 2 eetlepels magere kwark
  • Een halve theelepel kerriepoeder
  • 25 gram ijsbergsla

Kook de eieren 10 minuten en snijd de bieslook nadat u deze heeft gewassen in kleine stukjes. Meng de stukjes bieslook vervolgens met de fritessaus en magere kwark en voeg daar ook de kerrie aan toe.
Zijn de eieren klaar? Laat ze dan schrikken en pel de eieren. Nu kunt u de eieren in kleine stukjes snijden.
De stukjes ei mengt u vervolgens ook door de rest van de ingrediënten heen en klaar is uw zelfgemaakte eiersalade!
U kunt de salade op uw broodje eventueel ook nog afmaken door er wat ijsbergsla overheen te leggen.

Tonijnsalade

Een andere veel gegeten salade is de tonijnsalade. Deze ingrediënten heeft u daarvoor nodig:

  • Een halve kleine rode appel
  • 1 tomaat
  • 8 stengels bieslook
  • 1 blikje tonijn
  • 2 eetlepels magere kwark
  • 2 eetlepels fritessaus
  • 25 gram ijsbergsla

Snijd een halve appel in kleine stukjes en doe hetzelfde met de bieslook en de tomaat. Laat de tonijn uit blik vervolgens uitlekken en meng de tonijn met de stukjes appel, bieslook en tomaat. Voeg vervolgens de magere kwark en fritessaus toe en meng alles nog eens goed door elkaar heen. Uw broodje is nu klaar om belegd te worden met deze salade en ook hier kunt u nog wat extra ijsbergsla toevoegen.

Komkommersalade

Houdt u van lekker fris? Dan is een komkommersalade iets voor u. De ingrediënten van deze frisse salade zijn als volgt:

  • 100 gram komkommer
  • 5 takjes dille
  • 4 eetlepels magere kwark
  • 1 theelepel azijn
  • Een halve theelepel knoflookpoeder
  • Peper
  • Een handje rucola

Snijd de komkommer in dunne, halve plakjes en snijd de dille fijn. Voeg vervolgens de magere kwark, het knoflookpoeder en azijn toe en meng dit alles door elkaar. De salade is nu klaar om op brood te worden gesmeerd. En een beetje rucola maakt het helemaal af.

komkommersalade

Kip kerrie salade

Deze salade is niet alleen lekker op brood, maar bijvoorbeeld ook op toastjes. U heeft de volgende ingrediënten nodig:

  • 200 gram kipfilet
  • 100 gram ananas
  • 75 gram fritessaus
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel kurkuma

Breng eerst een pan met water en het blokje kippenbouillon aan de kook en kook de kip hier vervolgens in gaar. Dit duurt zo’n 10 tot 15 minuten.
Meng in de tussentijd de fritessaus, kerrie, citroensap, paprikapoeder en kurkuma door elkaar heen.
Is de kip gaar? Trek deze dan met een vork in dunne reepjes en snijd de bosui in kleine ringen en de ananas in kleine blokjes.
Meng nu alle ingrediënten door elkaar heen en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.

kip kerrie salade

Hummus

Hummus is de laatste jaren erg populair geworden. Maar wist u dat u dit broodbeleg ook gemakkelijk zelf kunt maken? Deze ingrediënten heeft u nodig:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 teen knoflook
  • 3 eetlepels sesampasta (tahin)
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel komijn
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Hummus is erg simpel, u doet alle ingrediënten in een mixer en voegt vervolgens beetje bij beetje 3 tot 4 eetlepels olijfolie toe. Mix tot de hummus mooi glad is. Als de hummus wat dik of klonterig blijft kunt u wat extra olijfolie of water toevoegen om het mengel dunner te laten worden. En klaar is de hummus!

hummus

*Foto’s ter illustratie.

(Bron: Voedingscentrum, Eefkooktzo.nl)

Geef een reactie