duurzame dinsdag

Duurzame dinsdag: ideale gelegenheid voor spinaziesalade met bonen

De 1e dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. In Den Haag krijgen duurzame initiatieven op deze dag een podium. Het kabinet ontvangt dan tal van duurzame ideeën en de beste initiatieven winnen prijzen en krijgen een impuls om daadwerkelijk uitgevoerd te worden. En het mooie is: iedereen kan een idee insturen.

Belang van duurzaam

Door duurzamer te leven beschermen we onze natuurlijke omgeving en de ecologische en menselijke gezondheid en duurzaamheid kan in elk aspect van het dagelijks leven zitten; van de manier van onszelf vervoeren, wonen, werken, eten, tot aan de kleding die we kopen en de verzorgingsproducten die we gebruiken.

Duurzaam eten

Ook de productie, transport en consumptie van voedsel kan een grote impact hebben op het dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en het milieu. Door bewuste, duurzame keuzes te maken kunt u zelf een grote, positieve invloed uitoefenen op duurzaamheid. Maar waar moet u nou op letten?

  • Koop zoveel mogelijk de producten uit het seizoen en het liefst van zo dichtbij mogelijk. Op deze manier eet u niet alleen de meest verse, smaakvolle en voedzame ingrediënten, maar ze hebben ook nog eens kortere afstand afgelegd.
  • Kies vaker voor plantaardig en plantaardige eiwitten, zoals peulvruchten, noten, pitten en zaden. De productie van dierlijke producten heeft namelijk een hogere milieubelasting.
  • Koop en kook de goede hoeveelheden en weeg uw ingrediënten af. Op deze manier hoeft u geen eten weg te gooien waar veel tijd, energie, geld en moeite in is geïnvesteerd. En kookt u een keertje te veel? Vries het in of maak van de kliekjes een ander gerecht. Weggooien is zonde!
  • Fabrikanten zijn verplicht een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op producten te zetten. Dit is de datum waarop zij kunnen garanderen dat het product nog van goede kwaliteit is en daarmee spelen ze het vaak veilig. Maar zelf bent u de beste beoordelaar! Hoe? Kijk, ruik, proef, voel! Eten is vaak veel langer goed dan de datum op het etiketje beweert.
  • Koop zo min mogelijk verpakte producten. Verpakkingen zijn wel handig om producten te beschermen, maar ze zijn wel belastend voor het milieu.
  • Koop zo min mogelijk voorbewerkte producten en kook vers. Het bewerken van producten en het vervolgens weer inpakken en vervoeren kost energie en verse producten zijn bovendien gezonder, want ze bevatten minder zout en suiker.
  • Tegenwoordig zijn we gewend alleen de ‘beste’ onderdelen van een product te eten, dus de minst beschadigde en alleen dat waarvan we denken dat het eetbaar is. Ik zet het woord beste bewust tussen aanhalingstekens, want vaak is dit niet per se het beste, maar de andere onderdelen vergen geduld of kennis. Het kost tijd om stronken, stelen en botten netjes te snijden, plukken, verwerken, maar door zoveel mogelijk van een product te gebruiken, krijgt u niet alleen meer vitaminen en smaak, maar bespaart u ook geld.
  • Kook op inductie, gebruik minder water bij het koken en kook met de deksel op de pan. Allemaal foefjes om energie te besparen en om vitaminen te behouden. U kunt het water waar u uw groenten in wast gebruiken voor uw plantjes of het kookwater waar u groente in kookt ook gebruiken voor bouillon.
  • Zet de oven gerust iets eerder uit dan de aangegeven tijd van een recept en laat het gerecht nog nagaren in de hete oven.
  • Hoe klein uw balkon of tuin ook is, het is lekker om een eigen kruidentuintje te hebben. Het scheelt plastic verpakkingen, vervoer van producten, het is goedkoper en bovendien ook nog eens veel lekkerder! Daarnaast krijgt u een herwaardering voor (de productie van) eten.
  • Drink vooral kraanwater, thee en koffie. Het drinken van frisdranken en alcohol belasten het milieu vanwege de producten, transport en verpakkingen en zijn bovendien niet goed voor de gezondheid.

Duurzame salade

Uiteraard is een artikel over duurzaam eten niet compleet zonder een duurzaam recept. Dit keer: een spinaziesalade met bonen.

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepel azijn
  • Olijfolie
  • Peper, zout
  • 100 gram spinazie
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 1 peer
  • 1 pot witte bonen (a 360 gram)
  • 50 gram pompoenpitten of zonnebloempitten (of gemengde noten, wat u in huis heeft)

Bereidingswijze:

Meng in een kom de mosterd en azijn. Voeg al roerende druppelsgewijs wat olijfolie toe, tot er een homogene massa ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de spinazie toe. Snijd de zongedroogde tomaten en de peer in stukjes en voeg toe. Spoel de bonen uit en voeg toe. Roer alles goed door en verdeel over borden. Bestrooi met de noten, pitte en zaden.

Emina Zorlak is met anekdotes en wetenswaardigheden over eten elke maandag te horen in het MAX-radioprogramma De MAX! met Wat eet De MAX! vandaag?.

Meer recepten van Emina vindt u in onze kookrubriek Dit kookt MAX Vandaag.

Geef een reactie