druiven snoeien

Tip 26: nu snoeien voor druiven in het najaar

Zo rond begin juni is het normaal tijd voor de zomersnoei van de druiven om een mooie druivenoogst in het najaar te krijgen.

Bevroren duiventrossen

Na een erg koud voorjaar, zoals in 2021, hebben de ranken begin mei alleen nog maar knoppen. Maar als het eenmaal warmer wordt, gaan de druiven snel groeien. Gelukkig zijn in Nederland de druiventrossen niet bevroren; de druivenoogst in Frankrijk is voor een deel verloren gegaan door de vorst. Wacht wel met snoeien tot de jonge druiventrossen goed zichtbaar zijn.

Meeldauw bij druiven

Na het laatste trosje druiven 2 bladeren laten zitten en de rest wegknippen. Ook lengtetakken die geen vrucht dragen inkorten. Het is namelijk de bedoeling dat het voedsel naar de kleine druiventrosjes gaat en niet naar de lange scheuten. Ook moeten de druiven door de zon rijp worden. Soms hebben druiven last van echte meeldauw; dan ontstaat een witachtig poeder op de bladeren en druiventrossen. De ergst aangetaste bladeren zo veel mogelijk verwijderen en eventueel spuiten met spuitzwavel (dit is een natuurproduct). Geef de plant voldoende water en giet niet over de bladeren om verspreiding van de schimmel te voorkomen. Preventief spuiten met een middel dat de weerstand van druiven vergroot kan veel leed voorkomen. Geef een druif in de winter een beetje kalk en in het voorjaar een beetje mest.

Bron: MAX Magazine – Editie nr. 23 2021

Geef een antwoord