draadjesvlees

Draadjesvlees: met welke vleessoort en bereidingswijze wordt het vlees het meest mals?

Mits goed klaargemaakt, is draadjesvlees, ook wel suddervlees genoemd, een genot om te eten. Het is dan lekker mals en sappig en valt uit elkaar, als u het eet. We vertellen welk vlees u er het best voor kunt gebruiken, hoe u het bereidt en welke ingrediënten het nog smakelijker maken.

Wat is de beste vleessoort voor draadjesvlees?

Voor draadjesvlees moet u een vleessoort gebruiken die zich goed laat stoven. U kunt er riblappen voor gebruiken, maar ook sukade of runderlappen. Riblappen bevatten in verhouding wat meer vet dan sukade- of gewone runderlappen en zijn daardoor het meest mals. Het is ook mogelijk om magere riblappen te gebruiken, maar het resultaat is dan, doordat er minder vet in zit, wel wat minder lekker.

Hoe moet draadjesvlees bereid worden?

Het geheim van goed draadjesvlees is naast het soort vlees, de lange bereidingstijd. Hoe lang het vlees moet sudderen, hangt af van de gekozen vleessoort en de dikte daarvan. Reken bij riblappen op minstens 2,5 à 3 uur stoven en bij sukade op minimaal 1 uur langer. Maar eerst moet het vlees rondom goed bruin gebraden worden. Haal het vlees een uur voor het bereiden alvast uit de koelkast, zodat het op temperatuur kan komen. Fruit er vervolgens een in stukjes gesneden uit bij en voeg een kruidnagel en een laurierblaadje toe. Kruid met zout en peper.

afschuimen
Lees ook: Dit is waarom u moet afschuimen tijdens het koken van vlees of bouillon

Voeg er dan 500 milliliter water of bouillon aan toe. Zorg ervoor dat dit op temperatuur is, anders kan het vlees zich afsluiten en het neemt dan geen vocht of smaak meer op. Verwarm het dus in een andere pan of haal het vlees even uit de pan en breng het vocht aan de kook, voor u het vlees weer terugplaatst. Laat vervolgens met de deksel op de pan zo lang zacht sudderen (niet koken, want dan wordt het taai), tot het vlees gaar is. Sluit het deksel erg goed af en gaat die daardoor klepperen, laat het deksel dan op een kiertje staan. Maar voorkom dat er te veel vocht verdampt, want dat vocht is nodig voor het sudderen.

U kunt een (ovengeschikte) pan eventueel ook in de oven zetten, op een temperatuur van 90 graden, boven- en onderwarmte.

Voeg deze ingrediënten aan suddervlees toe voor een nog malser resultaat

Door het toevoegen van iets zuurs, wordt het bindweefsel van het vlees zachter, waardoor het suddervlees uiteindelijk malser wordt. U kunt dit doen door het toevoegen van een scheutje wijn, azijn of citroensap, maar een in blokjes gesneden tomaat of tomatenpuree zijn hier ook zeer geschikt voor.

Ook rozijnen en kaneel zijn heerlijke smaakmakers voor draadjesvlees. Janny van der Heijden maakt er een ovenschotel mee. U vindt het recept hier. Of stoof het vlees met bier, in plaats van water of bouillon.

(Bron: archief, Het Parool, 24 Kitchen, Margriet, Rudolph’s Kitchen, HLN.be, vlees.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (6)

    veronica says:

    Hoi,
    Ik doe altijd paar piment korrels toevoegen.
    Zowel bij braden draadjesvlees als bouillon trekken van rundvlees.
    Sedert ik dat toevoeg altijd mals vlees gehad. Het bak/kookproces lijkt ook korter..
    Is niet mijn “uitvinding” maar van een Indonesische vrouw, die kraampje had met kruiden.
    Ben haar nog altijd dankbaar

    a.roelofsen says:

    Ik zou een slowcooker aanbevelen zijn niet duur in de aanbieding bij Aldi of Lidl verder klopt alles maar het ge mak dient de mens duurt wat langer maar je hoeft er niet naar om te kijken een beetje timing.

    yasminodette says:

    Ik maak het sucadelapje op een petroliumstel van mn moeder.Alleen zit er lampenolie in,dit gaat prima.Het suddert dan een uur of 3 ,heerlijk en het is erg duurzaam op deze manier.Kost geen gas of elctra.
    Lekker een ui erbij en een tomaat in stukjes,scheutje bier en water heerlijk voor de jus.
    Eet smakelijk.

    Wiske says:

    U schrijft ‘sudderen met de deksel op de pan’. In het recept van Janny van der Heijden staat weer ‘sudderen met deksel schuin op de pan;’ Wat is juist of beter en waarom ?

      MAX Vandaag says:

      Beste Wiske, bedankt voor uw reactie. In principe kan het beide. We hebben de tekst in het artikel nog wat aangevuld: Sluit het deksel erg goed af en gaat die daardoor klepperen, laat het deksel dan op een kiertje staan. Maar voorkom dat er te veel vocht verdampt, want dat vocht is nodig voor het sudderen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    Kikki says:

    Draadjesvlees met overheerlijke jus a la Miela
    1 kg Runderlappen lichtelijk insmeren aan beide zijden met een klein beetje mosterd, deze vervolgens aan beide kanten bruin bakken in olijfolie in een pan met een dikke bodem (BK Karaat). Hierbij voeg ik een hele grote ui (grof gesneden), 1 klein teentje knoflook (heel laten), 1 kruidnagel, 8-10 laurierblaadjes, 5 pimentkorrels (jeneverbessen), 2-(3) runderbouillonblokjes (van Knorr en van Maggi), klein snufje witte peper, 10 hele zwarte peperkorrels, ongeveer een halve liter kokend water (vlees moet helemaal ruim onder het water zijn).
    Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer de hele dag op een heel laag pitje pruttelen. Je krijgt een heerlijke jus en het vlees is lekker mals. Heb je teveel jus, vries deze dan in. Proef af en toe of het voldoende gaar is en of de jus dik genoeg is en of het voldoende smaak heeft mbt het zoutgehalte. Eet smakelijk!