Stoofvlees met bruin bier en sambal

Ingrediënten:

  • 1,5 kilo riblappen, lekker doorregen niet van dat magere spul
  • 1 eetlepel grof zout
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 1 eetlepel verse rozemarijn
  • 5 eetlepel bloem
  • 50 + 25 gram roomboter
  • 3 eetlepel olijfolie
  • 4 grote uien
  • 1 doosje champignons
  • 3 tenen knoflook
  • 1 flesje bruin bier (plus 1 flesje water)
  • Wildfond
  • 1 eetlepel citroensap of witte wijn azijn
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel sambal
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 bosje peterselie

Bereidingswijze:

Snijd het vlees in stukken van 3 cm.

Maak de rozemarijn met het zout en peper fijn in een vijzel. Meng dit dan met de bloem en schud het vlees goed om in de bloem zodat alle stukjes bedekt zijn.

Snijd de uien grof, halveer de champignons, plet pel en hak de knoflook. Verhit de olie en dan de boter en bak de uien tot ze iets kleuren. Voeg de champignons en knoflook toe. Bak onder af en toe roeren gedurende 10 minuten.

Haal de uien en champignons met een schuimspaan uit de pan en leg even apart op een bord. Voeg nog 25 gram boter toe en bak het vlees rondom, dan het bier, water, wildfond, citroensap, ketjap en sambal erbij en roer alles goed door. Doe de uien en champignons en het vocht dat er uit is gekomen weer terug in de pan. Zet het vuur even heel hoog tot het begint te pruttelen.

Voeg de peterselie en de laurier toe en laat met de deksel op de pan 2 a 2,5 uur op een verdeelplaatje heel zacht pruttelen. Dan nog een half uurtje met de deksel schuin op de pan.

Serveer het vlees met rode kool, stokbrood en roomboter of aardappelpuree.

(Bron: Mandy Evers)

Geef een reactie