saus

Bloem, ontbijtkoek of ei: met deze trucs maakt u saus dikker

Een saus op gewenste dikte krijgen kan een hele kunst zijn. Soms lukt het gewoonweg niet. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop u dit voortaan wél voor elkaar krijgt.

Temperatuur

Bent u bezig met een saus, maar blijft het een beetje slap? Probeer het vuur dan een beetje hoger te zetten, zodat er vocht verdampt en de saus wat dikker wordt. Dit werkt niet altijd, maar is vaak wel de eerste stap.

Bindmiddelen

Als de saus wat dun blijft, kunt u altijd de standaard bindmiddelen als bloem en maizena proberen. Ook aardappelzetmeel is een prima bindmiddel. U kunt deze niet zomaar in de pan doen, maar u moet er eerst een papje van maken voordat u het aan de saus of het stoofgerecht toevoegt. Als u dit niet doet kunnen er klontjes ontstaan en dat is niet zo lekker. Maizena kunt u bijvoorbeeld aanmaken met een beetje water.

Ontbijtkoek of aardappel

Als u geen bindmiddelen in huis heeft kunt u ook minder conventionele producten gebruiken. Zo wordt in stoofgerechten vaak ontbijtkoek gebruikt als bindende factor. 2 plakken voor 1 pan stoof is genoeg. Zorg dat u ze niet te klein snijdt, want dan is het effect een stuk minder. U kunt ontbijtkoek ook toevoegen aan rode sausen of soepen.
Een aardappel toevoegen kan ook, want deze geeft uiteindelijk aardappelzetmeel af, waardoor uw saus of gerecht ook meer bindt.

Eidooier

U kunt sauzen en andere vloeibare gerechten ook dikker maken met een eidooier. Doe dit alleen als het gaat om een romige saus of een saus waar ei in verwerkt is. Een vloeistof laten binden met een dooier is niet het meest eenvoudige trucje. Het werkt ongeveer zo: zorg dat het ei op kamertemperatuur is voordat u het splitst. Zorg er daarna voor dat de saus niet meer kookt. Vervolgens doet u het ei in een kom waarna u er steeds een beetje van de saus bij giet. Daarna moet u roeren totdat de vloeistof is opgenomen. Dit herhaalt u net zo lang totdat de hele eierdooier niet meer zichtbaar is en er een glad geheel is ontstaan. Dit kunt u vervolgens toevoegen aan uw saus en moet u opnieuw flink roeren om het eimengsel volledig te laten opnemen door de rest van de saus. Als het goed is ontstaat er daarna een mooi, iets dikker en vooral glad mengsel.

Pas op met proeven

Is uw gerecht of saus dikker geworden door 1 van de bovenstaande technieken toe te passen? Zorg dan dat u in elk geval niet proeft met een lepel of spatel die u vervolgens weer in de saus steekt. In speeksel zit het enzym amylase, wat zetmeel verteert. Daardoor kan een mooie, gebonden saus zomaar weer veranderen in een dunnere variant.

(Bron: Libelle, coquinaria, tasteofhome.com)

Geef een antwoord

Reactie

  1. nebuluchka says:

    Als je maizena gebruikt, inderdaad eerst papje maken maar daarna ook even in de
    saus laten doorkoken, anders is het beslist niet lekker.