Dit zijn de verschillen tussen speculaas en speculoos
Publicatiedatum: 14 november 2025
In het najaar liggen de schappen vol met kruidige lekkernijen. Eén van de bekendere is het speculaasje voor bij de koffie of thee. Maar er is een koekje dat daar veel op lijkt: speculoos. Toch zijn er duidelijke verschillen in samenstelling en smaak.
Speculaas: een koekje met speculaaskruiden
Speculaas wordt gemaakt met speculaaskruiden: een mengsel van kaneel, kruidnagel, gemberpoeder, nootmuskaat, kardemom en witte peper. Vroeger waren deze kruiden heel duur, omdat ze met VOC-schepen uit verre landen kwamen. Daarom konden alleen rijke mensen zich speculaas veroorloven. Tegenwoordig zijn de kruiden makkelijk te krijgen en kunt u zelfs kant-en-klare speculaaskruiden in de supermarkt kopen.

Speculoos: de goedkopere Belgische variant
Aangezien speculaaskruiden vroeger zo duur waren, bedachten Belgische bakkers een goedkoper alternatief: speculoos. De naam zegt het eigenlijk al: -loos betekent ‘zonder’. Speculoos wordt dus gemaakt zonder speculaaskruiden. In plaats daarvan gebruiken bakkers kandijstroop of gebrande suiker voor de kleur en kaneel voor de geur en smaak. Hierdoor smaakt speculoos milder en zoeter dan speculaas
Ook qua structuur is er een verschil tussen speculaas en speculoos
Ook qua structuur verschillen speculaas en speculoos. Speculaas is bros en kruimelig, terwijl speculoos zachter en fijner is. Daardoor mengt speculoos makkelijker met bijvoorbeeld yoghurt, vla, ijs of room en is het vaak geschikter voor gebak of desserts. Let wel: speculoos is iets zoeter. Voor een kruidigere smaak kunt u beter (verkruimelde) speculaas gebruiken.

Speculoos verwerkt in een dessert.
Speculoospasta: voor de echte liefhebber
In België bedachten bakkers dat de smaak van speculoos ook op brood gebruikt kon worden. Ze maalden de koekjes fijn en mengden ze met olie en suiker tot een gladde pasta: zo is speculoospasta ontstaan. Net als speculoos bevat de pasta geen speculaaskruiden, maar wel kaneel en kandijstroop. Inmiddels gebruiken mensen het in heel Europa. Op brood, maar ook in desserts of op (bijvoorbeeld) pannenkoeken.
(Bron: Keuringsdienst van waarde, 24Kitchen, Culy. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.




Die kruiden zijn niet zo duur als destijds. Maar als ik een potje kruiden haal tegenwoordig, dan is het behoorlijk prijzig hoor. Zeker Kardemom.
Wij aten als kind ook wel een een witte boterham met daarop speculaas. Dus die Belgische “uitvinding” is qua smaak waarschijnlijk niet veel anders.
Als je koekjes maakte gaat er wel eens iets mis, te licht of de donker gebakken of breuk.
Speculoos Pasta is prima oplossing.
Ook de Kilo zakken pepernoten die te hard waren voor de bewoners van verpleeghuis,
erg harde en vele hebben Kunststof Eethoek en kregen ze niet weg.
Dan maar door gehakt molen tot paneermeel + pasta van gemaakt.
Deze iets te donker afgebakken mini betonblokjes waren toen erg snel op!