Speculaas

Speculaas is onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas, maar buiten de dagen rondom de verjaardag van de Goedheiligman is een speculaasje op z’n tijd altijd lekker. Hans Spitsbaard gebruikt voor het maken van zijn speculaasjes een echte speculaasplank.

Ingrediënten (voor ongeveer 45 speculaasjes):

 • 230 gram boter
 • 300 gram lichte basterdsuiker
 • 50 gram karnemelk
 • 500 gram (Zeeuwse) bloem
 • 20 gram bakpoeder
 • 5 gram zout
 • 30 gram speculaaskruiden
 • 1 ei
 • scheutje water

Bereidingswijze:

Meng de boter met de basterdsuiker. Voeg de karnemelk toe en meng dit tot een glad geheel. Voeg de gezeefde bloem en bakpoeder, samen met het zout en de speculaaskruiden toe en kneed tot een glad deeg. Mocht het deeg te kruimelig zijn voeg dan een klein beetje water toe. Laat het deeg minimaal een uur, maar liever een dag rusten in de koeling. Speculaasdeeg kunt u weken in de koelkast bewaren; de smaak wordt alleen maar beter.

Verwarm de oven voor op 155°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif de speculaasplank met een beetje bloem. Druk wat van het deeg op de speculaasplank en druk de vormpjes goed aan. Haal een mes over de plank om het overtollige deeg te verwijderen. Leg de speculaasjes op de bakplaat. Kluts het ei en bestrijk de speculaasjes lichtjes met het ei. Bak de speculaas in 18-20 minuten gaar.

TIP: De speculaas is extra lekker met geschaafde amandelen. Bestrooi de amandelen over de bakplaat en leg daarop de speculaas voordat ze in de oven gaan.

Geef een antwoord

Reactie

  Kees van Unnik says:

  Hallo! Ik heb het video filmpje bekeken, en weet als ervaren Banketbakker (nu 82 jaar),dat het niet de bedoeling is
  om de Speculaasjes te bestrijken met ei.Hierbij wilde ik toevoegen dat je om veiligheids redenen ,beter een snaar van een gitaar of zo,met aan de uiteinde een klosje,om daarmee de speculaas deeg ,mee af te snijden.Mensen met weinig ervaring ,geen mes laten gebruiken. En om de prentjes te vullen maak een lange pil deeg zolang als de plank lang is,en dan stevig aan drukken, Met de snaar zo in de lengte af te snijden. Graag had ik hier een antwoord over.Er zijn ook Speculaas recepten met een snuf amonium,laat dan de oven klep tijdens het bakken iets open .Dit voorkomt dat de lucht van de Amonium in de speculaas komt. Gr Kees v Unnik

Bekijk ook

Meer