Charlotte Russe

Charlotte Russe

Wie eens iets feestelijks op tafel wil zetten moet zeker deze Charlotte Russe eens maken. Heerlijk met verse banketbakkersroom. En het wordt een extra feestelijk taartje door een strik om de Charlotte te doen.

Ingrediënten:

Voor de vulling:

 • 6 gram gelatine, geweekt in ruim koud water
 • 300 gram melk
 • 30 gram custardpoeder
 • ½ vanillestokje
 • 200 gram slagroom
 • 20 + 30 gram suiker
 • frambozenlikeur (of -siroop) naar smaak

Voor het lepelbiscuit:

 • 150 gram eiwit
 • 110 gram suiker
 • 120 gram eidooier
 • 20 gram custardpoeder, gezeefd
 • 105 gram patentbloem, gezeefd

Voor de afwerking:

 • frambozenconfiture
 • verse frambozen
 • poedersuiker om te bestuiven
 • rasp van limoen
 • fijne kristalsuiker om te bestrooien

Bereidingswijze:

Week de gelatine minstens een uur. Verwarm de oven voor op 200 ⁰C boven- en onderwarmte.

Van de banketbakkersroom :

Maak een papje van 30 gram suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Voeg zowel het vanillemerg als het -stokje toe aan de resterende melk en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Schenk alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten doorkoken. Schenk de room uit op een plaatje en laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Van het lepelbiscuit:

Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Teken op de bovenste helft van het bakpapier 2 horizontale lijnen met 10 cm afstand ertussen. Herhaal op de onderste helft van het bakpapier. Draai het bakpapier om, zodat de lijnen nog wel zichtbaar zijn, maar niet meer af kunnen geven.

Klop de eiwitten los en luchtig in de keukenmachine. Voeg de suiker toe en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf. Klop de eidooiers los en spatel met de hand in 1 keer door de opgeklopte eiwitten. Meng de bloem en het custardpoeder en spatel in 1 keer door de eieren tot een homogeen beslag. Doe het beslag in de spuitzak. Spuit op de ene helft van de bakplaat, liefst aan 1 stuk, een lange ‘zigzagbaan’ met het lepelbiscuit; houd de getekende lijnen aan als leidraad. Spuit op de andere helft 2 cirkels van 10-12 cm Ø. Bestrooi alles met fijne kristalsuiker. Doe de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 190 graden. Bak het biscuit in circa 8 minuten gaar. Trek het biscuit daarna met bakpapier en al direct van de bakplaat om te voorkomen dat hij door droogt. Dek af met een bakpapiertje en draai om op de werkbank. Trek het bovenste bakpapier voorzichtig weg en laat het biscuit volledig afkoelen.

Van de frambozenroom:

Verwarm in een pannetje de gelatine met het aanhangende vocht. Klop de slagroom lobbig (yoghurtdikte) met 20 gram suiker. Klop de banketbakkersroom los. Voeg de verwarmde gelatine met het aanhangende vocht toe en meng voorzichtig. Voeg de frambozensiroop toe. Spatel tot slot rustig de opgeklopte slagroom erdoorheen; als alles gemengd is, is het goed. Proef of er eventueel nog een scheut frambozensiroop bij moet en zet koel weg tot gebruik.

De afwerking:

Snijd de baan van lepelbiscuit horizontaal doormidden. Zet de ring van 15 cm Ø op een taartkarton en bekleed de binnenkant met banderolplastic. Bekleed de zijkanten van de ring met de zigzagbaan van lepelbiscuit, met de snijkant naar onder en de gebakken kant naar buiten. Tip: je bereikt een strak resultaat als de baan iets op spanning staan, dus eigenlijk moet hij nét iets te lang zijn.

Bestrijk de gladde kant van de bisschuitcirkels met frambozenconfiture. Leg 1 van de biscuitcirkels onderin de ring als bodem, met de bestreken kant naar boven. Vul de vorm tot ongeveer halverwege met de frambozenroom. Verdeel er royaal verse frambozen over en vul de vorm dan bijna af met de rest van de frambozenroom; strijk glad af. Leg de tweede biscuitcirkel met de besmeerde kant naar boven op de frambozenroom; druk zachtjes aan.

Bestrooi langs de randen poedersuiker. Decoreer de taart met frambozen: maak eerst een strakke rand door ze netjes naast elkaar te plaatsen en leg daarna het midden royaal vol. Rasp wat van de limoenschil over de frambozen.. Laat opstijven in de koelkast. Los de Charlotte uit de vorm en presenteer met een mooi lint eromheen.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reacties (3)

  Angelique van den Heuvel says:

  Beste meneer of mevrouw,

  Wat een geweldig recept dit! Het maken ervan staat al erg lang op mijn verlanglijstje, maar nu zie ik helaas helaas dat het filmpje niet meer beschikbaar is :’-( Is er nog enige mogelijkheid om dit te herstellen? Dat zou mijn kans op mislukking aanzienlijk verkleinen, haha. Ik hoop dat het kan. Alvast bedankt voor de reactie.

  MvG,
  Angelique

   MAX Vandaag says:

   Beste Angelique, bedankt voor uw reactie. We hebben ernaar gekeken en helaas is dit filmpje momenteel inderdaad niet beschikbaar. Hopelijk lukt het alsnog met het recept zelf. Veel bakplezier gewenst.

   Angelique van den Heuvel says:

   Jammer! Dan zal ik het zo proberen 🙂 Bedankt voor de reactie en het checken.

   MvG,
   Angelique