Broodje gehaktbal met atjar van Sandra Ysbrandy

Bak doordeweeks een dubbele hoeveelheid gehaktballen en bewaar ze afgedekt in de koelkast tot het weekend. Dan maakt u er een snel broodje bal met atjar mee. De atjar is eenvoudig zelf te maken. En natuurlijk doen we dat van seizoensgroenten zoals winterwortel en pastinaak. Maak in een keer een grote (weck)pot. Die kunt u, afgesloten, gemakkelijk een week of 4 bewaren. Serveer dit bij rijst, bonen of op een broodje bal!

 Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 volkoren pistoletjes
  • 4 gehaktballen (ik gebruik hiervoor ‘De beste gehaktbal van Nederland’ maar een eigen zelfgemaakte gehaktbal is hiervoor natuurlijk heerlijk)
  • sla (kropsla of veldsla)

Voor de atjar:

  • 1 teen knoflook, gekneusd
  • stuk verse gember (3 cm), in plakjes
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 200 gram suiker
  • snuf zout
  • 300 milliliter witte wijnazijn
  • 100 milliliter water
  • 1 winterwortel
  • 1 pastinaak
  • 1 rode paprika
  • 1 komkommer

Voor de pittige mayonaise:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel srirachasaus (harissa of sambal kan ook)
  • sap van een halve citroen

Bereidingswijze:

Breng een pan water met zout aan de kook. Snijd de wortel, pastinaak, rode paprika en komkommer in dunne (lucifer)reepjes.

Breng azijn en water aan de kook. Voeg knoflook, gember, kurkuma en suiker toe en laat een minuutje doorkoken totdat de suiker is oplost. Doe de groenten in een schone (weck)pot en giet de hete vloeistof eroverheen. Sluit de pot en laat het liefst een paar dagen staan zodat de smaken goed intrekken.

Meng voor de pittige mayonaise 1 theelepel srirachasaus en het sap van een halve citroen door 3 eetlepels mayonaise. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

Snijd de pistoletjes in de lengte doormidden. Smeer een helft in met de pittige mayonaise. Leg hier sla op. Snijd de gehaktbal in plakjes en leg deze dakpansgewijs bovenop de sla. Garneer met atjar.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (6)

    Maria1 says:

    Wel leuk dit recept. Maar een goed recept voor een gehaktbal had ik hier ook wel verwacht.
    Ik krijg ze nooit mooi rond.

      MAX Vandaag says:

      Beste Maria1, bedankt voor uw reactie. Aan het recept van de perfecte gehaktbal kunnen wij u helaas niet helpen. Dat is het geheim van de maker. We hebben wel verschillende andere recepten voor u van gehaktballen, van onder andere Janny van der Heijden: https://www.maxvandaag.nl/zoeken/gehaktbal

    antonnslijk says:

    Kom op met het recept voor de gehaktbal

      MAX Vandaag says:

      Beste antonnslijk, bedankt voor uw reactie. Aan het recept van de perfecte gehaktbal kunnen wij u helaas niet helpen. Dat is het geheim van de maker. We hebben wel verschillende andere recepten voor u van gehaktballen, van onder andere Janny van der Heijden: https://www.maxvandaag.nl/zoeken/gehaktbal

    ingevanbijlevelt says:

    graag het recept van de beste gehaktbal, jammer dat over de ingrediënten gisteren niets gezegd is. Ik zat met smart te wachten op het recept.

      MAX Vandaag says:

      Beste ingevanbijlevelt, bedankt voor uw reactie. Wij kunnen u helaas niet aan het recept van de perfecte gehaktbal helpen, dat is het geheim van de maker. We hebben wel veel andere lekkere recepten met gehaktballen voor u, van onder andere Janny van der Heijden: https://www.maxvandaag.nl/zoeken/gehaktbal.