biologisch

Biologische producten écht biologisch? Niet altijd

Wie een biologisch product koopt, gaat er vanuit dat het ook daadwerkelijk biologisch is. Dus zonder kunstmatige smaak- en geurversterkers of bestrijdingsmiddelen. Niets blijkt minder waar. Zo zijn er laatst meer dan 15 verboden bestrijdingsmiddelen gevonden op biologische eieren, meldt controle-instantie Skal.

Verboden bestrijdingsmiddelen

Skal is in Nederland verantwoordelijk voor het controleren van de betrouwbaarheid van biologische producten op de Nederlandse markt. Want fraude ligt op de loer, zeker bij biologische producten.”Je kunt meer geld voor vragen, dus het is heel lucratief om dat te doen”, laat woordvoerder Corinne Cornelisse van voedselwaakhond Foodwatch weten aan deze website. Uit recent onderzoek van Skal blijkt er de afgelopen 2 jaar op zeker 50 biologische ei-bedrijven 15 soorten bestrijdingsmiddelen zijn aangetroffen die daar niet thuishoren. Onder meer het veel besproken middel fipronil is gevonden. Dit wordt gebruikt om de ziekte bloedluis te bestrijden en is in Nederland verboden, ook op niet-biologische bedrijven.

Andere biologische producten

Door deze ontdekking rijst de vraag welke andere biologische producten het keurmerk eigenlijk niet verdienen. Vermoedelijk zijn dat er best veel, maar hier komt de consument vaak pas achter nadat er is gecontroleerd door een instantie als Skal. Hoe dat komt? “Er zijn weinig biologische ondernemers die aankloppen bij een instantie om te vertellen dat een mede-ondernemer dat soort middelen gebruikt”, aldus Cornelisse. Dit vaak uit angst, bijvoorbeeld voor het ineen storten van de markt rondom het betreffende product.

Superfoods

Ondanks deze terughoudendheid, zijn er toch een aantal ‘biologische’ producten waarvan bekend is dat ze vaak niet juist worden geproduceerd. “Zo zijn er een aantal jaar geleden 18 niet-biologische bestrijdingsmiddelen gevonden op gojibessen uit China”, geeft Cornelisse als voorbeeld. De bessen staan naar alle waarschijnlijkheid niet op zichzelf, want: “Op zulke superfoods worden vaak heel veel bestrijdingsmiddelen gevonden.”

(Bron: Foodwatch, Skal, NVWA)

Geef een reactie