Bijna de helft van de ingeblikte groenten blijkt gesuikerd

Aan bijna de helft (46 procent) van de groenten in pot of blik wordt suiker toegevoegd, zo blijkt uit onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

Ook biologische groenten

De organisatie onderzocht het assortiment groenteconserven van de 4 grootste supermarkten in Nederland: Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi. Daaruit blijkt dat aan 79 van de 170 blikken en potten groenten suikers waren toegevoegd. Dat geldt ook voor biologische groenten.

Smaakvoorkeur

“Zelfs groente – hét toonbeeld van gezond – wordt zo door de voedingsindustrie met suiker bedorven. Doordat de industrie overal suikers aan toevoegt, krijgen consumenten veel te veel suikers binnen en een eenzijdige smaakvoorkeur voor zoet”, stelt foodwatch. Toegevoegde suikers werden onder meer gevonden in doperwten, wortels, maïs, rode kool, bieten, asperges, spruitjes, tuinbonen en kapucijners. Het suikergehalte was het hoogst bij rode kool, die tot 10 gram suiker per 100 gram bevat.

Niet nodig

De reden waarom de voedingsmiddelenindustrie suikers toevoegt aan groenten is volgens foodwatch om ze lekkerder te maken. Voor het conserveren van het voedsel is dit niet nodig. De overdaad aan suikers leidt tot allerlei gezondheidsproblemen als obesitas, hart- en vaatzieken en diabetes type 2. Volgens foodwatch kampt inmiddels bijna de helft (43 procent) van alle Nederlanders met overgewicht. 1 op de 8 Nederlanders heeft obesitas.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord