Beschuiten met hazelnootpasta

Beschuiten met hazelnootpasta

Beschuit met hazelnootpasta is bij velen favoriet. Een ideale combinatie voor een geslaagd (zondags)ontbijt. Maar wat deze combinatie echt nog lekkerder maakt, is als u zowel de beschuiten als de hazelnootpasta zelf maakt. Om uw vingers bij af te likken!

Ingrediënten beschuiten (12 stuks):

  • 140 gram melk
  • 15 gram gist
  • 250 gram tarwebloem
  • 5 gram zout
  • 10 gram boter
  • 10 gram margarine
  • 7 gram basterdsuiker
  • 25 gram ei

Voor de hazelnootpasta:

  • 250 gram hazelnoten, geroosterd
  • 190 gram suiker
  • 25 gram melkpoeder
  • 30 gram arachideolie
  • 15 gram cacaopoeder

Bereidingswijze:

Van de beschuiten:

Verwarm de melk lichtjes en schenk in een kom. Los hierin de gist op. Voeg de bloem, zout, margarine, boter en basterdsuiker toe. Kluts het ei en voeg de helft toe. Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg: in de keukenmachine 3 minuten op lage snelheid en daarna 5-6 minuten op hogere snelheid. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Als u het deeg zo dun kunt uitrekken dat u er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Verdeel het deeg in 6 stukjes van circa 70 gram. Bol op en laat circa 15 minuten rijzen onder een deegkleedje.

Druk de lucht uit de bolletjes (ontgassen), bol weer op en laat circa 10 minuten rijzen met een onderlinge tussenruimte van circa 5 cm. Vet beschuitdoppen in. Sla de deegbollen iets plat, leg ze op de bakplaat met bakpapier en leg er een beschuitdop op. Laat op een warme plek circa een uur rijzen of tot het deeg uit een paar van de gaatjes in de beschuitdop gerezen is.

Verwarm de oven voor op 240 ⁰C boven- en onderwamte.

Dek de beschuitdoppen af met een plankje of ander gewicht om te voorkomen dat de beschuitbollen uit de doppen rijzen tijden het bakken. Bak de beschuitbollen circa 12 minuten in de oven. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag daarna de oventemperatuur tot 180 graden. Verwijder de doppen en laat de beschuitbollen afkoelen. Snijd de bollen horizontaal door, liefst zo recht en gelijkmatig mogelijk, en zet de beschuiten nu nog 12-15 minuten in de oven, tot ze mooi ingedroogd en lichtgoudbruin van kleur zijn.

Van de hazelnootpasta:

Doe alle ingrediënten, behalve de olie, in de foodprocessor en draai tot grove pasta. Voeg vervolgens de olie toe en mix tot gladde pasta. Neem hier gerust de tijd voor, zeker 10 minuten.

Geniet ervan!

Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.

Geef een reactie

Reactie

    Joop Voortman says:

    Ik heb het idee dat de hoeveelheid zout nogal ruim is. De eerste keer dat ik het recept gebruikt heb ben ik niet van de opgegeven hoeveelheden afgeweken. De beschuiten zagen er prachtig uit, maar ze smaakten behoorlijk zout. Verdere keren heb ik 2 gram zout aangehouden. Smaakte fijner.

    Bij Zeelandia (zeelandia.nl) gebruiken ze op 10 kg bloem 80 gram zout, hetgeen ook neer komt op 2 gram per 250 gram bloem.

    Verder een fijn recept. Eindelijk lekkere beschuiten gemaakt