Belgische biercultuur is cultureel erfgoed

De Belgische biercultuur is voortaan immaterieel cultureel erfgoed, zo maakt de VN-organisatie UNESCO op woensdag 30 november 2016 bekend. Onder meer het carnaval in Binche en Aalst en het garnaalvissen te paard in Oostduinkerke stonden al op de UNESCO-lijst.

“We houden van ons bier”

De ministers van de Belgische gewesten reageren in een verklaring verheugd op het nieuws. De Vlaamse cultuurminister Sven Gatz spreekt van “een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard.”

Diversiteit brouwkunst

De UNESCO is niet alleen te spreken over de manier waarop België zijn biercultuur beschermt en aan de man brengt, maar ook de diversiteit van de brouwkunst. Ook is er roem voor de manier waarop de zuiderburen overmatig alcoholgebruik proberen tegen te gaan. Een week geleden was namelijk al in het nieuws dat Vlamingen voortaan wordt aangeraden om maximaal 10 glazen per week te drinken. De richtlijn van het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs (VAD) was voorheen 21 glazen voor mannen en 14 voor vrouwen.

Belgisch alcoholplan

VAD-directeur Marijs Geirnaert pleit ook voor een Belgisch alcoholplan. In het kader van zo’n plan zouden alcoholische dranken duurder worden, en het aanbod worden beperkt door de leeftijdsgrens naar 18 te verhogen en verkoop in tankstations te verbieden. Die laatste 2 maatregelen werden in Nederland al doorgevoerd.

(Bron: ANP, nu.nl)

Geef een antwoord