bieten

Balsamicobietjes met romige puree en waterkers van Sandra Ysbrandy

Het is de Nationale Week Zonder Vlees. Voor veel mensen is het normaler geworden om niet elke dag vlees te eten. Gelukkig maar, want vaker een dagje geen vlees of vis heeft een enorme positieve impact op mens, dier en milieu. Wist u bijvoorbeeld dat u door een dag geen vlees te eten, o.a. de uitstoot van 111 kilometer autorijden bespaart?

De moeite waard dus om vlees en vis regelmatig af te wisselen met vegetarische gerechten. Dat hoeft absoluut niet saai of ingewikkeld te zijn. Sandra inspireert u graag met deze heerlijke zoete balsamicobietjes, pittige waterkers en een romige doperwten-bonenpuree.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 450 gr diepvries doperwten
  • 500 gr grote witte bonen (uit blik/uitlekgewicht)*
  • 1 eetl. crème fraîche
  • 2 dl groentebouillon
  • 800 gr rode biet
  • 2 rode uien
  • 6 eetl. balsamico azijn
  • 2 eetl. honing
  • Olijfolie
  • 75 gr waterkers
  • 100 gr cashewnoten, ongebrand en ongezouten

*Natuurlijk kun u ook gedroogde bonen gebruiken. Wel deze dan eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking en kook ze vervolgens gaar in groentebouillon. Voeg de laatste 2 minuten de doperwten toe.

Benodigdheden

Staafmixer

Bereiding

Schil de bieten en snijd ze in partjes. Snijd ook de rode uien in partjes. Verwarm olijfolie in een pan en bak de rode ui en biet een paar minuten. Voeg de balsamico azijn en honing toe en bak op laag vuur met de deksel op de pan nog 45 minuten tot de bietjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Maak de doperwten-bonenpuree. Doe de bonen in een vergiet en spoel onder de koude kraan. Kook de doperwten 2 minuten in groentebouillon en voeg de witte bonen toe. Warm kort mee. Pureer de doperwten en de bonen met een staafmixer.

Verwarm een kleine koekenpan. Als de pan warm is, mogen de cashewnoten erin. Rooster de cashewnoten goudbruin. Laat afkoelen.

Roer de crème fraîche door de doperwten-bonenpuree en breng op smaak met peper en zout. Hak de cashewnoten grof.

Serveer dit gerecht in een diep bord. Verdeel de puree over de borden. Schep de bietjes ernaast. Garneer met waterkers en geroosterde cashewnoten.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

 

Geef een reactie