Pot met augurken op augurkensap

Augurkensap over? Dit kunt u er allemaal mee doen

Na het leeg eten van een pot augurken, blijft er vaak nog een heleboel vocht over. Wegspoelen, voor het glas naar de glasbak gaat, lijkt de voor de hand liggende oplossing. Maar dat is zonde, want van het augurkensap is nog veel lekkers te maken. En dat geldt ook voor het sap van zilveruitjes, Amsterdamse uien en kappertjes. 

Augurken vocht als dressing over de salade

Augurkensap is wat zuur van smaak en kan dus heel goed gebruikt worden als dressing over de salade. Naast de zure smaak bevat het ook dille en mosterdzaad en dat geeft extra smaak aan de dressing. Ook al is de pot met augurken of zilveruitjes nog niet helemaal leeg, dan kunt u ook in geval van nood wat van het vocht gebruiken. Maar als er nog augurken of uitjes inzitten, maak dan niet alles op. Want het vocht heeft natuurlijk ook een conserverende werking voor de houdbaarheid.

Inmaken van groenten

Voor het inmaken van groenten is augurkensap ook ideaal. Als u groenten inmaakt, conserveert u de groenten als het ware in vocht. Zo zijn de groenten buiten de koelkast soms wel tot een jaar houdbaar. Voor het inmaken moet het vocht van de augurken (of zilveruitjes) wel eerst gekookt worden. Doe hiervoor het vocht door een zeef in een steelpan en breng aan de kook. Giet het vocht vervolgens over de groenten in een uitgekookte schone glazen pot. Laat afkoelen en sluit vervolgens goed af in een glazen (weck)pot.

Vlees marineren of sudderen in augurkensap

Voor het sudderen van vlees is het aan te raden om een ‘zuurtje’ aan het vocht toe te voegen. De zuren hebben een ‘ontspannen’ werking op het vlees waardoor het malser wordt. U raadt het al, ook hier kunt u het augurkensap voor gebruiken. Dat geldt niet alleen voor suddervlees, maar ook voor het marineren van vlees. Het maakt het vlees niet alleen mals, het zorgt ook voor een vollere smaak. Let wel op dat u niet alleen azijn, maar ook water gebruikt, als u marineert met het vocht van de augurken (of zilveruitjes). De verhouding is de helft water, helft azijn of vocht van de augurken.

Door de pastasaus of bij de aardappelen

Niet alleen augurkensap, maar ook het vocht van zilveruitjes, Amsterdamse uitjes kan als vervanger van azijn worden gebruikt. Het vocht van kappertjes is bijvoorbeeld weer heel smakelijk door de pastasaus, als in het recept ook kappertjes worden opgegeven. We kwamen ook de tip tegen om het vocht van de augurken aan het kookwater van aardappels toe te voegen, voor extra smaak.

(Bron: RTL Nieuws, Culy, Elle, Smulweb. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Doriet says:

    Ook in de koude schotel ,aardappelen, ui, soepvlees, uitjes, doperwtjes , worteltjes en augurken is een scheut augurken of uitjesazijn lekker om de smaak wat op te vijzelen , en als ik aardappelsalade maak vermeng ik het met wat bouillon om de aardappelschijfjes in te marineren voor een nachtje het overtollig vocht wat niet opgenomen is afgieten en de aardappelsalade afmaken met ui peterselie en hardgekookte eieren en wat mayonaise heerlijk ,zo zijn er heel veel dingen om wat lekkers van te maken ipv weggooien die door de huisvrouw vroeger toegepast werden.

    elsa says:

    Ik gebruik het sap van augurken als de pot leeg is voor de komkommer, snij hem in plakjes en doe deze in de pot laat een dag staan in de koeling en dan schijfjes op kaas op een boterham heerlijk , ook zo te eten s’avonds bij een stukeje kaas.