Aspergeseizoen van start met minder en duurder aanbod

Niet alleen de natuur komt dit jaar wat trager tot leven door de aanhoudende kou, ook de aspergeteelt is nog aan het opstarten. Toch gaat op donderdag 5 april 2018 het nationale aspergeseizoen van start.

Asperges laten wat langer op zich wachten

In 2017 is het aspergeseizoen opvallend vroeg begonnen en qua prijs zijn liefhebbers van het witte goud in dat jaar goed af. Ook die ligt opvallend laag. Dit jaar is dat anders. De asperges laten wat langer op zich wachten en in eerste instantie zullen ze daardoor ook net wat prijziger zijn. Tijdens de kick off op donderdag 5 april wordt het verkoopseizoen van de groente officieel geopend. Voorzitter Sjraar Hoeijmakers van aspergecentrum Aceera verwacht dat dan nog niet alle telers volop in productie zijn.

Vertraging van 5 tot 7 dagen

Volgens Hoeijmakers bedraagt de vertraging dit jaar zo’n 5 tot 7 dagen. Naast de kou hebben we ook te maken gehad met een schrale oostenwind. Dat verergert de situatie nog wat meer. Het duurt daardoor wat langer dan anders voordat de asperges volgroeid zijn. De gevolgen voor de consument zijn volgens de voorzitter echter niet enorm. “In het begin zal de prijs wat hoger zijn door een wat magerder aanbod. Maar dat zal zich na 5 tot 7 dagen wel hebben hersteld,” zegt hij.

Dit jaar wordt de Dag van de asperge op woensdag 11 mei gevierd, dus de telers hebben nog volop tijd om hun aanbod op orde te krijgen.

Lees meer: over de aspergeconsumptie in Nederland.

(Bron: ANP)

Geef een reactie