Pan dei Morti

Pan dei morti van Sarena Solari

Zaterdag 2 november is het Allerzielen. Op die dag herdenken we overleden vrienden en familieleden en wordt er een kaarsje voor ze aangestoken. In Italië wordt er dan traditioneel Pan dei morti gegeten, het brood van de doden. Sarena Slorai maakt haar versie van het Pan dei Morti.

Ingrediënten:

  • 100 gram lange vingers
  • 75 gram biscuitjes
  • 75 gram amaretti
  • 60 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram gekonfijte sukade
  • 50 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 125 gram bloem
  • 50 milliliter vin santo
  • 3 eiwitten

Bereidingswijze:

Wel rozijnen 15 minuten in lauwwarm water.

Maal de lange vingers, biscuitjes en amaretti fijn en meng ze door elkaar. Maal de vijgen fijn en meng ze door de fijngemalen koekjes. Meng er ook de (uitgenepen) rozijnen en gekonfijte sukade door.

Voeg de suiker, cacaopoeder, kaneelpoeder en bakpoeder toe en meng goed door elkaar. Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg tot slot de vin santo en de eiwitten toe en kneed alles goed door elkaar tot een plakkerig deeg.

Bestrooi het werkblad met een beetje bloem als het deeg erg plakt. Verdeel het deeg in 12 stukken van ca. 75 gram per stuk. Vorm ovaalvormige koeken met een dikte van ca. 1 cm. Verdeel de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 18 minuten gaar.

Haal ze uit de oven en bestrooi ze direct met poedersuiker. Laat ze volledig afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een koekblik of luchtdicht afgesloten. 1 of 2 dagen erna zijn ze nog lekkerder. U kunt ze ongeveer een week bewaren.

De structuur van deze koeken moet stevig maar zacht van binnen zijn. De 18 minuten baktijd is een indicatie, elke oven is anders. Als ze te hard zijn geworden, bak ze dan de volgende keer een paar minuten korter.

U kunt variëren met de ingrediënten. Gebruik wat u lekker vindt of in huis hebt. Maar zorg ervoor dat u de hoeveelheden gelijk houdt. Vervang gedroogd/gekonfijt fruit voor ander gedroogd/gekonfijt fruit. Vervang noten voor andere soorten noten en vervang de wijn voor een andere soort wijn.

U kunt ook 1 of 2 soorten koekjes weglaten (lange vingers, biscuitjes of amaretti). Als de totale hoeveelheid maar gelijk blijft.

  • Gebruik bijvoorbeeld alleen vijgen en laat de rozijnen en/of sukade weg. Of vervang de sukade door gekonfijte sinaasappel.
  • Vervang de amandelen voor bijvoorbeeld pijnboompitten of hazelnoten.
  • Voor de vin santo kan je elke passito wijn gebruiken (zoete, versterkte wijn gemaakt van ingedroogde druiven). Maar u kunt het ook vervangen voor een zoete wijn zoals een Moscato of een andere witte wijn.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie