zalm

Zalm ruim 70 procent duurder dan in 2016

Wie zalm wil kopen, betaalt hier 70 procent meer voor dan vorig jaar. De prijs van de vis is binnen een jaar explosief gestegen, omdat de zalmpopulatie overal ter wereld wordt geplaagd door ziektes. Dit zegt de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, het FAO.

Zieke zalmen

Het probleem is vorig jaar al begonnen in Chili, een van de grootste zalm exporterende landen ter wereld. De zalmen aldaar gaan massaal dood door een giftige algenbuitbraak. Daardoor krimpt de populatie en moeten landen als Noorwegen en Schotland de export opvoeren. Helaas komt er veel dodelijke zeeluis voor in hun wateren, waardoor de zalmen het ook daar niet overleven. Het gevolg? 6,8 procent minder zalmproductie, terwijl de vraag ieder jaar stijgt.

1 euro per jaar

Uit cijfers van het FAO blijkt dat consumenten elk jaar meer zalm eten, maar het aanbod is nu niet meer toereikend. Daarom stijgen de prijzen met ongeveer 1 euro per jaar. Zo betaalt een klant in 2016 2,50 euro voor 2 stukken zalm, maar moet er nu 3,75 euro neergelegd worden voor dezelfde hoeveelheid.

De toekomst

Hoewel de prijzen nu al hoog zijn, lijkt het erop alsof deze alleen maar zullen stijgen. Zalmkwekers wereldwijd zijn bezig met het toepassen van nieuwe manieren om de dieren gezond te krijgen en te houden, maar hier merkt de consument voorlopig niets van. Dit omdat een zalm ongeveer 2 jaar nodig heeft voordat deze groot genoeg is voor consumptie.

Weerhoudt de hoge prijs van zalm u om de vis te kopen?

(Bron: FAO, de Volkskrant)

Geef een antwoord

Reactie

    oosterwijck says:

    Eet géén gekweekte zalm. … Deze vis zit vol ziektekiemen en medicijnen, waar de mens ziek van wordt. … Bovendien faciliteer je de onnatuurlijke leefomstandigheden van deze dieren, als je die smerig gekweekte vis koopt.