PostNL Postzegels

Wat kosten postzegels in 2024 en decemberzegels in 2023?

PostNL heeft de tarieven voor 2024 bekendgemaakt. Een postzegel gaat 1,09 euro per stuk kosten en is in 10 jaar tijd ongeveer 2 keer zo duur geworden. Vanwaar deze prijsstijging? En op welke hedendaagse alternatieven voor de klassieke postzegels kunt u eventueel terugvallen?

Wat gaat het versturen van post kosten in 2024?

De tarieven voor postzegels van PostNL zijn de afgelopen jaren vrijwel constant gestegen. In 2013 is de prijs per stuk van 0,50 euro naar 0,54 euro gegaan. De tarieven zijn in 2020 en 2022 gelijk gebleven, maar gaan nu opnieuw omhoog. Waar een postzegel 1,01 euro kost in 2023, wordt dat in 2024 een bedrag van 1,09 euro per stuk. Ook het versturen van een brief naar het buitenland wordt duurder, van 1,65 naar 1,75 euro. De prijs van een binnenlands pakket blijft op 6,95 euro staan, mits het online is gefrankeerd. Want laat u het pakket bij een PostNL-punt frankeren, dan gaat u 7,95 euro betalen in plaats van 7,65 euro.

Waarom worden postzegels duurder?

Net als in 2017 wijst PostNL op een daling van de hoeveelheid verstuurde post. Tegelijkertijd blijft het bedrijf kosten maken. “We legen elke werkdag nog altijd zo’n 11.000 straatbrievenbussen en we lopen en fietsen nog steeds elke dag door elke straat in Nederland”, aldus Bob van Ierland, directeur Mail bij PostNL. Volgens Van Ierland is de stijging van de prijzen dus ‘nodig om de post bereikbaar en betrouwbaar te houden.’

Pakketje
Lees ook: Wanneer bent u wel of niet verantwoordelijk voor uw pakketje (of dat van uw buren)?

Wat gaan de decemberzegels in 2023 kosten?

Voordat de nieuwe tarieven per 1 januari 2024 gelden, breken de feestdagen aan. Traditiegetrouw brengt PostNL dan speciale postzegels uit, die u kunt gebruiken voor uw kerstkaarten. De prijs per stuk in december 2023 bedraagt 0,96 euro, terwijl u voor 20 van deze decemberzegels 19,20 euro kwijt bent. U kunt de decemberzegels ook in de overige 11 maanden van het jaar nog gebruiken. Verstuurt u een brief met oude decemberzegels, zorg dan wel dat u er genoeg bijplakt om aan het actuele tarief te voldoen.

Is er een online alternatief voor de postzegels?

Hetzelfde geldt voor oude postzegels. Als de waarde niet meer uitgedrukt is in guldens, zijn ze nog geldig. Maar let dus wel op dat u extra postzegels bijplakt indien nodig. Sinds 2020 biedt PostNL een alternatief voor de postzegel aan, namelijk een online code. Deze 9-cijferige code kunt u online bestellen en uitschrijven op de plek waar u normaal gesproken de postzegel plakt. Hiermee kunt u post met een gewicht tot 2 kilo versturen, binnen en buiten Nederland. Mits u dat op tijd doet, want een online postzegelcode is 5 dagen geldig.

(Bron: Archief, PostNL, ANP, Brievenbuswebshop.nl. Foto: Lea Rae/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

  Guillaume says:

  En vergelijk het verkooppraatje van Van Ierland nu maar eens met La Poste in Frankrijk, die een land bestrijkt dat ca. 13 keer groter is dan ons land, met 67 miljoen inwoners. De post daar wordt zes dagen per week bezorgd, vrijwel altijd correct, en tot in de verste uithoeken, naast diverse gebieden buiten Frankrijk. Plus een moeilijkheidsgraad die beduidend groter is dan in ons overzichtelijke, vlakke landje, plus dat La Post ook een breed scala aan andere diensten aanbiedt, dus al met al een kwaliteit waar wij ver vanaf staan. Oorzaak als gebruikelijk: privatisering.

  WIM VAN STRALEN says:

  Als de postzegels steeds duurder wordt dan houden ze geen rekening met de oudere mensen die niet met computers om kunnen gaan bijvoorbeeld mijn ouders heeft geen computer dan moet ze me nichtje of me neefjes op roepen dat gaat niet naast elkaar wonen.

  Arretje says:

  Het meeste geld verdwijnt niet in de zakken van de postbezorgers en postbusleeghalers maar in de zakken van managers en directeuren en niet te vergeten aandeelhouders. En hoe zo betrouwbaar. Vanwege de lage lonen van de postbezorgers krijgt Postnl niet voldoende personeel wat regelmatig blijkt uit de vertraging in de bezorging. MAX Magazine krijg ik vaker dan 1x per jaar te laat of helemaal niet. En ook andere regelmatig verzonden en dus te ontvangen post komt niet of te laat. Wie ooit verzonnen heeft dat privatisering een goede zaak is….

  WIM VAN STRALEN says:

  OJA DAT WAS IK VERGETEN TE VERTELLEN GEEN 1 LAND GAAT OMHOOG KWA PRIJS ALLEEN NEDERLAND DAT IS MET DE BRANDSTOF AKXEINS EN BPM DAT BESTAAT NIET ALLEEN IN NEDERLAND.

  sinon says:

  PostNL praat in een vicieuze cirkel. Al jaren zingt Post nl hetzelfde liedje. Er wordt minder post verzonden dus de postzegel wordt duurder. En omdat het duurder wordt verzendt de klant minder brieven en omdat de klant ten gevolge van de duurdere zegel minderpost verstuurt verhoogt post nl opnieuw de zegel. En zo kunnen wij doorgaan. En bovendien de dienstverlening van POST wordt met de week slechter. En dit alles zijn de zegeningen van het marktdenken van de kabinetten Rutte en het neoliberalisme.
  En zo worden wij beduveld. En met de december zegel geldt natuurlijk hetzelfde. Juist omdat er dan veel post wordt verzonden, zou de zegel in prijs moeten dalen.