snelle post

Extra betalen voor snelle post voorlopig niet in Nederland aan de orde

Een duurdere postzegel voor postbezorging in één dag en een goedkopere voor bezorging in 3 dagen? In België wordt dit in 2019 ingevoerd, maar het is voorlopig niet aan de orde in Nederland, laat een woordvoerder van PostNL weten.

Krimpende postmarkt

Het Belgische bedrijf Bpost heeft net als PostNL te maken met een krimpende postmarkt en dus ook met dalende inkomsten. Door extra kosten in rekening te brengen voor snelle post hoopt Bpost iets te doen aan die daling. Bij de zuiderburen komt er nu een splitsing van de brievenpost in leveringen met haast en minder urgente stukken en daarvoor worden verschillende tarieven in rekening gebracht. PostNL ziet vooralsnog niets in die optie.

Hervormingen in Nederland

In Nederland wordt op hoog niveau gesproken over manieren om de postmarkt te hervormen. Afgelopen week heeft het kabinet besloten om postbedrijven meer ruimte te geven samen te werken. PostNL en belangrijkste concurrent Sandd hebben aangegeven dat dit noodzakelijk is nu het postvolume steeds meer afneemt. In Nederland voert PostNL de Universele Postdienst (UPD) uit. Volgens die in de wet verankerde regels moet minimaal 95 procent van de aangeboden post binnen 24 uur worden bezorgd. Die eis blijft in Nederland voorlopig gelden. In de toekomst moet het mogelijk worden dat brieven meegaan met bijvoorbeeld pakketbezorgers of pizzabezorgers. Verder wordt gekeken naar technische innovaties, zoals het laten inscannen van poststukken en levering via een app.

(Bron: ANP)

Geef een antwoord