knopen

Waarom zitten knopen op kleding bij mannen en vrouwen aan andere kanten?

Is het u weleens opgevallen dat de knopen op mannenkleding aan de andere kant zitten dan bij vrouwen? En dan met name bij een blouse of een vest? Bij de man zitten de knopen op rechts, bij de vrouw op links. Er zijn verschillende speculaties over het ontstaan hiervan. Maar we zullen vast verklappen dat er geen echte reden is gevonden. We leggen wel de verschillende speculaties uit.

Terug naar de 13e eeuw

Duitse kledingstukken uit de 13e eeuw laten zien dat de knopen toen al aan de rechterkant bij mannen zitten, schrijft Quest op de website. Dat heeft vermoedelijk te maken met militaire tradities. Om in het slagveld veiliger te zijn, kan het tactisch zijn om de linkerkant van een kledingstuk te laten overlappen over de rechterkant. Zo is er links geen opening waar een scherpe punt de weg naar binnen kan vinden.

Knopen bij vrouwen anders

Waarom zit het voor vrouwen dan aan de andere kant? Het is niet dat vrouwen voornamelijk linkshandig zijn. Volgens Margriet heeft het een andere reden. Vrouwen droegen vroeger, in de 19e eeuw, veel laagjes kleding. De hoge adel kleedt zichzelf niet aan in die tijd, daar hebben ze hulp voor. Om het voor de kleedsters makkelijker te maken zouden de knopen daarom aan de linkerkant gezet zijn.

kleding
Lees ook: Verleng de levensduur van uw kleding met deze tips

Paardrijden

Maar er is nog een andere hypothese over waarom vrouwen de knopen aan de andere kant hebben. Zo noemt Quest de klassieke zijwaartse zit waarmee vrouwen van adel voorheen op een paard rijden. Dat is met de beide benen aan de linkerkant. Door links te knopen, waait er dan minder koude wind de blouse binnen.

Geen afleiding in de kerk

Een theoloog vertelt aan Business Insider weer een andere theorie en die heeft met de kerk te maken. Wanneer een vrouw zit, komt de blouse soms strak te staan en kan tussen de knoopjes door gekeken worden. Volgens de theoloog zitten de vrouwen in de kerk vroeger altijd links en de mannen rechts. Om de mannen niet te veel af te leiden van de mis, zitten de knoopjes dus aan de andere kant. Deze theorie vinden we bij MAX Vandaag iets minder logisch, want een man kan ook naar de vrouw aan zijn andere kant kijken en dan zou hij wel tussen de knoopjes door kunnen kijken…

Waarschijnlijk maar 1 echte reden voor knopen aan de andere kant

Een hoop leuke en goed denkbare theorieën, die allemaal waar kunnen zijn. Maar de geschiedenis is er niet duidelijk over. Waarschijnlijk is er maar 1 reden waarom er tegenwoordig nog verschil zit tussen de kant van de knopen. En dat is om een herkenbaar onderscheid te blijven houden tussen heren- en dameskleding.

(Bron: Quest, Margriet, Business Insider. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    AntonW says:

    “De man kan toch ook naar de vrouw aan zijn andere kant kijken ….” Hoe snel zinkt de geschiedenis weg. En hoe slecht is er gelezen. Het staat er gewoon. Vrouwen zaten vroeger allemaal aan de linker kant van de kerk. Niet naast hun man dus. Niet rechts en niet links. En altijd met sjaaltje of hoedje. Het haar moest bedekt zijn.
    Goh, waar hoor ik dat momenteel opnieuw?

    danyhenriette44 says:

    Inderdaad AntonW . U geef texact de zelfde reactie die ik wilde schrijven.
    En dat de vrouwen apart van de mannen zaten is echt nog niet zo lang geleden MAX!!
    Weliswaar in de vorige eeuw, maar het einde van de 20e eeuw is echt nog recent.Toen ik in de vorige eeuw enkele kleine kerkjes in het noorden van ons land bezocht, vertelde de kosters mij nog over deze indeling.
    En ja, met onze opmerkingen over de kledingvoorschriften van onze mohammedaanse medemensen, laten we duidelijk zien, dat we onze eigen geschiedenis vergeten zijn.

    Adriaan K says:

    Lekker belangrijk…