Tanken in vakantielanden veel goedkoper dan in Nederland

De brandstofprijzen zijn de laatste tijd behoorlijk gedaald in Nederland, maar in vergelijking met de onder Nederlanders populaire vakantielanden betalen wij nog steeds een stuk meer.

Spanje goedkoop

De ANWB vergeleek de prijzen van brandstof in verschillende vakantielanden met Nederland. In België rijden benzinerijders al een stuk goedkoper, 23 cent per liter minder dan hier. In Duitsland en Frankrijk gaat dat om 26 cent per liter. En in Spanje en Oostenrijk bent u helemaal goedkoper uit, daar betaalt u voor een liter benzine maar liefst 47 cent per liter minder. Alleen in Italië bent u ongeveer even duur uit, met een prijs van 1,57 euro per liter betaalt u daar 4 cent minder dan in Nederland.

Diesel

De verschillen voor dieselrijders zijn iets minder groot. In Nederland betaalt u daar 1,25 euro per liter voor. In Frankrijk en België is dat 4 cent per liter minder dan hier en in Duitsland 13 cent. Spanje en Oostenrijk hebben de gunstigste dieselprijzen, met 1,06 en 1,04 euro. In Italië zijn dieselrijders juist duurder uit dan hier, daar betaalt u 1,41 euro per liter.

Opbouw bedrag

Waar komen de verschillen vandaan? Allereerst bestaat een groot gedeelte van de rekening aan de pomp uit accijns. Voor benzine is dat in Nederland een vast bedrag van 78 cent per liter. Daarnaast wordt de prijs opgebouwd uit de olieprijs zelf, het raffineren van de olie en het transport. De pomphouder wil ook wat verdienen, dus die krijgt ook een deel. Tenslotte wordt over het geheel BTW betaald, voor benzine is dat 21 procent. Over de totaalprijs (de prijs inclusief BTW) is het aandeel BTW 17%. Rekenvoorbeeld: als de adviesprijs inclusief BTW 1,614 euro is, dan kost een liter exclusief btw 1,334 euro. De BTW is 0,280 euro en dat is 21 procent van 1,334 euro (het bedrag exclusief BTW), maar 17 procent van 1,614 euro (het bedrag inclusief BTW).

Marge

Alles bij elkaar opgeteld komt er een minimale prijs uit van 1,13 euro per liter benzine. Als dezelfde rekensom wordt gemaakt voor diesel, dan komt er een bedrag van 78 cent uit. In andere landen is de marge dus lager.

(Bron: ANP, NOS en United Consumers)

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. Petra Hermkes says:

    Het is in Frankrijk het goedkoopste als je tankt bij de supermarkten ,ik doe dat altijd met de visa , het scheelt soms wel 15-20 cent.

  2. oosterwijck says:

    Ik tank al 8 jaar in Belgie, bespaart me 25 cent per liter en €10 per tankbeurt, bij Luckoil (Russisch). Nooit bij de Shell Ik tank 1x per 14 dagen en combineer dat altijd met een bezoek aan mijn vakantiewoning aldaar. Een enkele keer uitgezonderd, als ik langer in Nederland ben en met een lege tank kom te staan. Dus ik tank 25 keer per jaar en bespaar daarmee €250, dat is in 8 jaar €2000. Ook koop ik mijn medicijnen in Belgie, die zijn daar de helft tot 4 keer goedkoper als in Nederland, daarmee bespaar ik €400 per jaar (meer dan mijn eigen risico). En als ik toch daar ben, koop ik ook bier, wijn en sterke drank in Belgie (ik geef altijd drank kadoo bij verjaardagen en familiebezoekjes). Met boodschappen en kleding moet je goed opletten, sommige boodschappen en kleding zijn hier goedkoper, maar het meeste is daar goedkoper. Ik bespaar in totaal €5000 per jaar, door in Belgie te gaan shoppen en daar zoveel mogelijk tijd door te brengen.